U Briselu na red stiglo poglavlje 35 i priznanje Kosova kao nezavisne države

Sastanak u Briselu

Srpska delegacija će danas u Briselu sa predstavnicima Službe za spoljne poslove Evropske komisije neformalno razmatrati poglavlje 35 pristupnih pregovora.

To je poslednje poglavlje koje prema spisku pregovaračkih pitanja razmatra razne teme koje se pojavljuju tokom pregovora, a koja nisu pokrivena drugim poglavljima.

U slučaju Srbije, poglavlje 35 obuhvatiće razgovore o napretku u implementaciji Briselskog sporazuma, koji su potpisali Beograd i Priština, a sadrže i temu normalizacije odnosa Srbije i južne srpske pokrajine.

Kako je dopisnik radija Slobodna Evropa Rikard Jozvijak izvestio prošle godine, Evropska komisija ima nameru da poglavlje 35 bude na pregovaračkom stolu neprekidno, od početka do kraja pregovora Brisela i Beograda.

To znači da je to poglavlje osnova za praćenje odnosa Beograda i Prištine.

Takođe za radio Slobodna Evropa, profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić pojasnio je da se nije samo jednom čulo da će poglavlje 35 sadržati i pitanja odnosa sa Prištinom.

“Mislim da to proističe iz uverenja da se pitanje odnosa Beograda i Prištine neće do kraja rešiti ni do početka pregovora i da ga zato treba zadržati na agendi pregovora Srbije sve do njenog ulaska u Evropsku uniju. Samim tim Srbija bi imala nešto više vremena, a Evropska komisija i, pre svega Evropski savet, imao bi fleksibilniju poziciju u odnosu na onu koju je imao kada je nedavno odlučivao da li će ili neće Srbiji dati datum za početak pregovora. Na drugoj strani, neizvesnost za Srbiju bi se time nastavila za čitav niz godina jer, praktično, pregovori o članstvu u Evropskoj uniji bi bili istovremeno i pregovori o Kosovu”, istakao je Simić.

Ipak, pregovori u Briselu zakazani za petak ne znače i otvaranje poglavlja, pošto o tome tek treba da se izjasne članice EU, naveo je član srpske delegacije, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

(B92)

Share this post: