U Palati Srbija se održava ceremonija povodom inauguracije predsednika Srbije Aleksandra Vučića!

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U Palati Srbija se održava ceremonija povodom inauguracije predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Novoizabrani prvi čovek države bi oko 18.30 trebalo da primi visokopozicionirane zvanice, sa kojima će se rukovati i primiti čestitke.

Zbog velikog broja zvanica na tom spisku nije izvesno kada će se sve to završiti, a planirano je da u 19.30 bude organizovano zajedničko fotografisanje.

Posle toga bi trebalo da usledi kulturnoumetnički program, koji će zatvoriti „srpsko kolo“.

Zbog dolaska velikog broja stranih zvaničnika ulice oko „Palate Srbija“ su zatvorene glavne saobraćajnice, ali u gradu nema većih gužvi, javili su ranije reporteri B92.

U okviru programa ceremonije „Palata Srbija“ je pretvorena u veliki muzej srpske istorije.

Tokom dana Vučić je obavio niz bilateralnih sastanaka, a najviše reakcija je izazvao susret sa hrvatskom koleginicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Za razliku od nje, ceremoniji neće prisustvovati slovenački predsednik Borut Pahor, koji se zbog obaveza vratio u Ljubljanu, ali će Vučiću čestitati uglavnom svi lideri zemalja iz regiona, uključujući i bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Oko 18.30 u Palati Srbija se pojavio Vučić sa suprugom, posle čega se pristupilo protokolarnom rukovanju sa zvanicama.

O to su se „oglušili“ Ivica Dačić i Ljubiša Diković, koji su predsednika Srbije izljubili tri puta.

Nešto duže u odnosu na ostale, Vučić se zadržao u razgovoru sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Ceremoniji prisustvuju sportisti, radnici iz kulture, predstavnici verskih zajednica, kao i delegacija Srpske pravoslavne crkve na čelu sa patrijarhom Irinejem.

U Palatu Srbija su zajedno ušli i bivši predsednici Srbije – Tomislav Nikolić, Milan Milutinović i Zoran Lilić.

U vreme inauguracija, nešto posle 18 časpva u centru Beograda su se okupili članovi pokreta “Protiv diktature“.

Među okupljenima je i lider Nove stranke Zoran Živković, narodni poslanici Sanda Rašković Ivić i Djordje Vukadinović, kao i predsednik vanparlamentarnog Pokreta za preokret Janko Veselinović.

Na ceremoniju su došli i nekadašnji kancelar Nemačke Gerhard Šreder, izaslanik nemačke kancelarke i predsednika Angele Markel i Frank-Valtera Štajnmajera, kao i visoki zvaničnici Rusije, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Italije, Grčke, Azerbejdžana, Jermenije, Gruzije, Belorusije, Austrije.

U izjavi za RTS bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić je poručio da je bio posvećen poslu, da nikada nije izlazio uveče, niti išao u restorane, a svom nasledniku je poručio „da bude bolji od njega“.

(B92)

Share this post: