UDARNA VEST – Iza „otrova“ krije se presuda Hrvatskoj za udruženi zločinački poduhvat sa ciljem eliminacije bosanskih muslimana u BiH!

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (JUKOM) Milan Antonijević smatra da se Haški tribunal „ogradio“ od ranijih ocena o svojoj pristrasnosti potvrđivanjem da je hrvatski državni vrh na čelu sa tadašnjim predsednikom Franjom Tuđmanom učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem eliminacije bosanskih muslimana u Bosni i Hercegovini.

[adsenseyu5]

Antonijević je rekao Tanjugu da, međutim, ostaje nejasna situacija da li se presuda u delu u kojem je pročitana može smatrati konačnom ili će biti opstruirana u potpunosti, s obzirom da je njeno čitanje prekinuto pošto je jedan od optuženih, Slobodan Praljak, popio otrov u sudnici.

„Otvorena su pravna pitanja, izuzetno je teško takve stvari geldati. Verujem da je i samim sudijama u ovom trenutku mnogo stvari nejasno, ali dobro je da na ovakav način jeste potvrđena odgovornost i da se zaista Haški tribunal ogradio od tih ranijih ocena o njihovoj pristrasnosti“, smata Antonijević.

Prema njegovim rečima, donošenjem ovako jasne presude stavljena je tačka i na ovaj deo dešavanja u bivšoj Jugoslaviji.

Još jedan od zanimljivih detalja koji je utvrđen presudom, prema Antonijeviću je deo koji se odnosi na razaranje Starog mosta u Mostaru, a navedeno je da je to bio legitiman vojni cilj.

„Ta odluka je suprotna odluci prvostepenog veća, što je u neku ruku zanimljivo, a sa druge strane je očekivano, ali s obzirom da se radi o potvrđivanju visokih kazni zatvora to zaista daje jasnu sliku o zločinima koji su činjeni“, ocenio je direktor JUKOM-a.

[adsenseyu1]

AVAZ: PRALJAK KAO GERING

Gest hrvatskog haškog osuđenika Slobodana Praljka, koji je, nakon izricanja presude u slučaju „Prlić i ostali“, navodno popio otrov, dnevni list Avaz ocenjuje „već viđenim“ i poredi ga sa Hermanom Geringom, optuženim na smrtnu kaznu zbog holokausta.

Gering je, takođe, popio otrov iz kapsule, a nedugo nakon toga je umro.

Herman Gering je bio drugi čovek nacističke Nemačke.

Praljak je navodno popio otrov nakon što mu je tribunal potvrdio zatvorsku kaznu od 20 godina.

On je jedan od „hercegbosanske šestorke“, optužene za ratne zločine nad muslimanima u BiH tokom rata.

Praljak je, kao i preostalih pet prvostepeno osuđenih, već odležao u Hagu 13,5 godina.

KITROVIĆ PREKINULA POSETU ISLANDU ZBOG HAŠKE PRESUDE

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović prekinuće posetu Islandu i hitno se vraća u Hrvatsku, javila je zagrebačka N1 tv.

Navodi se da je predsednica u stalnom kontaktu sa premijerom Andrejem Plenkovićem, koji se još nije oglasio nakon što je Haški tribunal, u okviru presude u slučaju „Prlić i ostali“, utvrdio da je Hrvatska bila okupaciona sila u proteklom ratu u BiH i da je učestvovala u udruženom zločinačkom poduhvatu.

[adsenseyu1]

MIROSLAV TUĐMAN: NIJE HRVATSKAPROIZVODILA ZLO, VEĆ ARMIJA BIH

Hrvatska nije proizvodila zlo, izjavio je danas Miroslav Tuđman, poslanik HDZ i sin prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana, kojeg je Haški tribunal danas označio kao vođu udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem etničkog čišćenja na prostoru tzv Herceg Bosne, u BiH.

„Hrvatska nije proizvodila zlo, već se borila sa zlom“, rekao je Miroslav Tuđman posle izricanja presude u slučaju Prlić.

Presuda izrečene osuđenoj šestorki u tom slučaju ga, kaže, užasavaju:

„Armija BiH je pokušala da protera preko 150.000 Hrvata iz centralne Bosne, a proglašavaju se krivim osobe koje su se od toga branile. Haški sud je s ovakvim neuravnoteženim pristupom, nepoznavanjem činjenica, pokazao da nije u stanju sagledati situaciju i proceniti što se zbivalo, a još je manje bio sposoban da pronađe pravu meru u određivanju kazni“, rekao je Miroslav Tuđman.

Zločini Armije BiH bili su sedam puta veći, rekao je Tuđman, koji smatra i da će ovakva presuda Bošnjacima omogućiti da svim silama redukuju pravo Hrvata kao konstitutivnog naroda.

Zalaže se, kaže, za preduzimanje važnih koraka kako bi se Hrvatima u BiH omogućila njihova prava.

„Krajnje je vreme da se na nivou EU i NATO preduzmu mere da bi sva tri naroda u BiH bila ravnopravna.

HRVATSKI GENERALI O PRESUDI ZA HERCEG BOSNU

To je potpuna nepravda, rekao je hrvatski general Pavao Miljavac povodom presude u slučaju „Prlić i ostali“.

„To je potpuna nepravda, jer niko nije uzeo u obzir da su u tih 4-5 meseci bile najžešće operacije Armije BiH. Niko ne spominje mudžahedine koji su činili strašne zločine. Računali smo na pravdu, ali pokazalo se da je Haški sud politički sud, ali ne znam koja je poruka“, rekao je Miljavac za HRT.

„To neće pomoći Hrvatima u BiH i sigurno će te napetosti samo produbiti“, rekao je Miljavac.

„Hrvatska država je ostavila te ljude same, oni se nisu borili samo za svoju državu nego za BiH i Hrvatsku. Žalosno je da ih niko nije obišao kao hrvatske generale i branitelje do ministra Šprlje. Toliko o hrvatskoj politici i diplomatiji koju može biti sramota“, izjavio je saborski zastupnik Miro Bulj za HRT, komentarišući presudu „hercegbosanskoj šestorci“.

Bulj je rekao da je general Praljak, jedan od osuđenih, branio hrvatski narod i Hrvatsku i BiH.

„Da nije bilo hrvatskog vojnika imali bi još jednu Srebrenicu, a to je bihačka enkvala“, tvrdi Bulj.

„Ovo je zaista teško što se događa Hrvatima u BiH gde se optužuje i Hrvatska država za zločinački poduhvat. Ja nikad ne mogu prihvatiti kao čovek koji je bio u BiH da su hrvatski vojnik i Hrvatska država učestvovali u zločiačkom poduhvatu, osim u borbi protiv velikosropske agresije koja je, kako tvrdi, uzrokavana direktno iz Srbije“, rekao je Miro Bulj.

(Mediji)[adsenseyu2]

Share this post: