UDARNA VEST – Rusija i Kina formiraju vojni savez protiv američkog PRO!

Kina balističke rakete

Kina balističke rakete

Kina i Rusija će stvoriti zajednički štit protiv američkog sistema PRO u Južnoj Koreji, koji ugrožava njihovu bezbednost.

Predstavnici ministarstava odbrane dveju zemalja su na konferenciji u Pekingu najavili jačanje saradnje u tom pitanju. Prema mišljenju Moskve i Pekinga, razmeštanje američkih sistema PRO na korejskom poluostrvu izazvaće novu trku u naoružanju u azijskom regionu.

Rusija i Kina će 2017. godine održati druge vojne vežbe posvećene protivraketnoj odbrani. U maju ove godine ruski i kineski stručnjaci su već vežbali ovu vrstu odbrane, mada — na računarima.

Analitičari su obratili pažnju na dva veoma važna događaja. Kina je podržala stav Rusije povodom američkog sistema PRO u Evropi. Zvanični Peking je po prvi put izjavio da taj sistem ugrožava bezbednost Rusije.

Zamenik ruskog ministra odbrane Anatolij Antonov je rekao da su pokušaji narušavanja odnosa između Rusije i Kine unapred osuđeni na neuspeh.

„Mislim da su trenutno rusko-kineski strateški odnosi na najvišem nivou otkako su uspostavljeni. Sumnjam da bi naši neprijatelji mogli da ih pokvare“, rekao je Antonov na marginama samita u Pekingu.

Vojni analitičar Konstantin Sivkov u izjavi za Sputnjik kaže da u budućnosti ne isključuje formiranje rusko-kineskog vojnog bloka:

„To bi značilo da će se SAD suočiti sa zajedničkim naporima Moskve i Pekinga da zaštite sopstvene interese u regionu.

Sa vojne tačke gledišta, to znači da će Rusija i Kina razrađivati strategiju za suprostavljanje američkom PRO, na primer — modernizovaće interkontinentalne balističke rakete“, kaže Sivkov.

Ši Ce sa Kineskog instituta za međunarodne probleme, za Sputnjik kaže da se bezbednosna situacija u regionu pogoršava.

„U tom smislu veliki značaj ima jačanje rusko-kineske saradnje u stvaranju regionalnog poretka zasnovanog na principima pravde. Kina i Rusija imaju slične stavove kada je reč o Siriji i sistemu PRO u Južnoj Koreji.

Zalažemo se za to da se svi problemi rešavaju političkim sredstvima, jer je nemoguće prevazići krizu stalnom primenom sile“, zaključuje on.

(Agencije)

Share this post: