UDARNA VEST – SPREMITE SE ZA ISTORIJSKI TRENUTAK! Pao dogovor Rusije i Saudijske Arabije! AMERIKA BESNA, NAPUŠTA JE SAVEZNIK!?

Ruski predsednik Vladimir Putin ugostio je u četvrtak kralja Saudijske Arabije Salmana na razgovorima u Kremlju.

Mediji navode da su razgovori Putina i kralja Salmana učvrstili odnos ključan za određivanje cene nafte u svetu, kao i da bi mogli da budu važni za rešavanje sukoba na Bliskom istoku. Kralj Salman je inače prvi saudijski monarh koji je posetio Rusiju.

Na političkom frontu nije bilo znakova bitnijih iskoraka u pitanjima u kojima su Moskva i Rijad podeljeni, uključujući i činjenicu da podržavaju suprotstavljene strane u sirijskom građanskom ratu, ali nije bilo ni znakova javno izraženih neslaganja.

– Ta poseta daće nov podsticaj razvoju bilateralnih odnosa – rekao je Putin na početku susreta s kraljem Salmanom.

Saglasnost u borbi protiv terorizma

Na konferenciji za medije o razgovorima dvojice čelnika ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov fokusirao se na područja u kojima su dve zemlje saglasne.

Lavrov je rekao da su se Putin i Salman saglasili po pitanju važnosti borbe protiv terorizma, nalaženja mirnog rešenja za sukobe na Bliskom istoku i načela teritorijalnog integriteta.

U konkretnom izrazu produbljivanja veza, Saudijska Arabija je rekla da je potpisala memorandum o razumevanju povodom kupovine sistema S-400 od ruskog državnog izvoznika oružja.

– Dvojica čelnika imala su „prijateljski i sadržajan razgovor na temelju želje Moskve i Rijada da sistemski grade obostrano korisno partnerstvo u svim sferama – rekao je Lavrov na konferenciji na kojoj je bio i njegov saudijski kolega Adel al-Jubeir.

– Verujemo da su se otvorile nove mogućnost za razvoj naših odnosa koje ranije nismo ni zamišljali – rekao je saudijski ministar spoljnih poslova i dodao:

– Odnosi Rusije i Saudijske Arabije dostigli su istorijski trenutak – rekao je on.

– Sigurni smo da će dalje snaženje rusko-saudijskih odnosa imati pozitivan uticaj na snaženje stabilnosti i sigurnosti u regiji i svetu – dodao je on.

Rijad podržava pobunjenike protiv vlasti sirijskog predsednika Bašara al Asada, dok su ruske snage i iranske milicije stale na Asadovu stranu, te je time Moskva u savezu s Iranom, glavnim suparnikom Saudijske Arabije u regiji.

Moskva i Rijad su, u nastojanju da podignu cene nafte u svetu, sarađivali na postizanju sporazuma između OPEC-a i drugih izvoznica nafte o smanjenju proizvodnje do kraja marta 2016.

(Mediji)

Share this post: