UDARNA VEST! SRAMOTA SRBIJE -„Blic“: V. P. hteo da preda dokumenta Amerikancima!

spijun agent

Funkcioner MUP-a V. P. uhvaćen je sa dokumentima koje je trebalo da preda operativcima američke ambasade, odnosno CIA, prenosi „Blic“.

Prema saznanjima lista, on ije radio za novac, već za poziciju u policiji, a priveden je i saslušan početkom oktobra.

Međutim, nakon toga on je nastavio da radi u MUP-u i redovno dolazi na posao, naavodi „Blic“.

Prema operativnim saznanjima, nije radio za novac nego je pokušavao da se odavanjem informacija dodvori Amerikancima, navodi izvor „Blica“.

„Želeo je da povrati radno mesto u UKP, odnosno višu poziciju jer je pre nekoliko meseci premešten u stanicu poznatu kao 29, gde radi u analitici“, kaže sagovornik lista blizak istrazi.

To lice, koje nijedan zvaničnik još nije javno imenovao, u UKP bio je na mestu pomoćnika načelnika UKP, a u opisu posla mu je bila saradnja sa stranim policijskim službama.

Međutim, za sada nije moguće dobiti precizne informacije koji je nivo tajnosti i operativna vrednost podataka koje je, kako se navodi, dostavljao Amerikancima.

Kako pojedini izvori tvrde, reč je o poverljivim informacijama iz MUP-a, odnosno da se policijski funkcioner sumnjiči da je Amerikance redovno izveštavao o aktivnostima u kabinetu ministra Nebojše Stefanovića, kadrovskim rokadama, stanju u službi kao i policijskim akcijama na terenu.

Upoznati sa ovim slučajem iz MUP-a za „Blic“ kažu da je navodno te prikupljene informacije prenosio u direktnom kontaktu sa operativcima CIA.

Nakon višenedeljnog praćenja, pri jednom od tih kontakata je i uhvaćen, navodi „Blic“.

Osim bivših i aktivnih oficira Vojske i policije, od kojih su dvojica uhapšeni u protekla dva meseca, na meti stranih obaveštajnih službi su i pojedini visoki stranački funkcioner.

Kako „Alo!“ saznaje iz dobro obaveštenih izvora, među njima je i mlađi političar iz vrha jedne od vladajućih stranaka, koga je pre nekoliko godina vrbovala američka CIA, jedna od najmoćnijih obaveštajnih službi na svetu.

Njemu je ponuđena zaštita u procesima u vezi sa pojedinim pljačkaškim aferama u državnim firmama, a zauzvrat je dobio zadatak da svoje političko delovanje usklađuje sa interesima zemlje iz koje je ta služba.

Prema tvrdnjama naših izvora, veze sa strancima ovog političara potiču još iz bivše SFRJ, pošto mu je otac službovao u jednoj od prekookeanskih zemalja kao visoki diplomata.

Deo tih porodičnih kanala je sačuvan do dan-danas i poslužio je da mladi i perspektivni političar bude uvučen u špijunsku mrežu.

– Njegov zadatak je da podriva aktuelnu vladajuću koaliciju iznutra čim ono što radi Vlada nije po volji gazdama iz inostranstva.

Ponekad to radi ispod žita, a ponekad i u javnim nastupima, u zavisnosti od toga koji se metodi u određenom trenutku čine pogodnijim.

Do sada je to radio vrlo vešto, skrivajući se iza uloge žrtve, ali u poslednje vreme je njegovo delovanje postalo providno, pošto je počeo da pravi probleme iz čista mira – tvrdi izvor „Alo!“.

Prema njegovim rečima, ovaj nekada vrlo perspektivni političar upao je u zamku kada je povezan sa pljačkom u velikom državnom preduzeću čiji je direktor prošle godine uhapšen sa nekoliko najbližih saradnika.

– Radi se o ogromnoj pljački, a u ovom slučaju se sumnja da je taj novac završio u stranačkoj kasi, ali i u privatnim džepovima.

Kada je došlo do toga da ovaj političar bude uhapšen, zaštitili su ga moćni stranci, ali će taj dug, po svoj prilici, morati da vraća sve dok se bude nalazio na bilo kakvoj stranačkoj ili državnoj funkciji.

Njegov plan je da se uz pomoć moćnih saveznika iz inostranstva jednog dana dočepa vlasti, ali bi se, ukoliko u tome ne uspe, moglo dogoditi da mu bude uništena blistava politička karijera koju su mnogi predviđali – tvrdi naš izvor.

Iako se ne zna tačno o čemu se sve juče govorilo iza zatvorenih vrata na sednici Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, najavljeno je da će tema biti delovanje pojedinih stranih službi na teritoriji Srbije, kao i zaštita nacionalnih interesa naše zemlje.

Vrlo je interesantno da je srpsko državno rukovodstvo skrenulo pažnju javnosti na vršljanje stranih agenata u Srbiji baš u proteklih nekoliko meseci, iako je očigledno da je toga bilo i ranije.

Perišić uhapšen na Ibarskoj

Da su i visoki državni funkcioneri vrlo često žrtve stranih obaveštajnih službi, pokazuje slučaj Momčila Perišića, nekadašnjeg potpredsednika srpske vlade, koga je Vojna služba bezbednosti uhapsila 14. marta 2002. u motelu na Ibarskoj magistrali zbog sumnje da je odavao poverljive informacije Džonu Nejboru, službeniku američke ambasade, koji se tada pozvao na diplomatski imunitet.

Perišić je uhapšen u trenutku kada je, kako su tada objavili mediji, Nejboru predavao strogo poverljive dokumente koji, navodno, govore o učešću pripadnika Vojske Jugoslavije u ratnim operacijama u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj.

Dokumenti su navodno bili originalni i nosili su oznaku vojne tajne.

(Blic/alo.rs)

Share this post: