UDARNA VEST – UKRALI 10 MILIONA EVRA OD SRBA S KOSOVA, PRETI IM 12 GODINA ROBIJE: Optužnica protiv Nebojše Čovića i 5 osoba!

Nebojša Čović, nekadašnji šef Koordinacionog centra za KiM i aktuelni predsednik KK Crvena zvezda, optužen je sa još pet osoba za zloupotrebe i prisvajanje više od 10 miliona evra koji su bili namenjeni Srbima s Kosova i Metohije.

Tužilaštvo za organizovani kriminal, nakon istrage koja je trajala tri godine, konačno je podiglo optužnicu koja je nekoliko puta vraćana na dopunu.

Pored Čovića, zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotrebe položaja, optužnica je podignuta i protiv Anđelke Radenković, Dragana Kalabe, Draška Pašića, Bojana Radovanovića i Branke Krivokapić Tanasijević.

Za krivično delo koje je Čoviću stavljeno na teret zaprećena je kazna od dve do 12 godina zatvora.

Mućke s papirima

Sumnja se da su zloupotrebe vršili u poslu otkupa nekretnina u severnoj Kosovskoj Mitrovici, odnosno da su u dogovoru s vlasnicima privatnih firmi omogućili da se na osnovu fiktivne dokumentacije izvrše nezakonita plaćanja.

– Koordinacioni centar za KiM, na čijem je čelu bio Čović, kako se sumnja, uplatio je preduzeću „Daki“ skoro 426 miliona za otkup 18 objekata, za šta ne postoji adekvatna dokumentacija – kaže naš izvor.

Tužilaštvo je istragu protiv Čovića pokrenulo 2014. zbog sumnje da je od januara 2003. do septembra 2005. sa ostalim saradnicima zloupotrebio položaj prilikom otkupa i izgradnje nekretnina.

Oni se sumnjiče za pribavljanje imovinske koristi od 850 miliona dinara, tj. 10 miliona evra.

Plan za raseljene

Novac je bio namenjen za izgradnju i kupovinu objekata površine 8.000 kvadrata u koje je trebalo da se usele raseljene i socijalno ugrožene osobe.

– Ugovori su potpisani s firmama „Masters“ Bojana Radovanovića i „Daki“ Idriza Šijaka, a rok za izgradnju bio je 12 meseci.

Međutim, sumnja se da stanovi na nekim lokacijama nikad nisu izgrađeni, iako je sve plaćeno, a ugovorena cena je navodno bila duplo veća od tržišne – objasnio je naš sagovornik Kurira.

Tadićevo maslo

Nebojša Čović juče nije odgovarao na pitanja naših novinara.

On je ranije izjavio „da je optužnica maslo prethodnog režima Borisa Tadića i da u Koordinacionom centru nije bilo nikakvih malverzacija“.

Čović na sudu

NAPAD NA ANĐUSA

Pred Trećim osnovnim sudom u Beogradu vodi se postupak protiv Nebojše Čovića zbog prebijanja Dejana Anđusa u junu 2014, nakon što ga je novinar pominjao u svojoj emisiji na televiziji Kopernikus.

Prvi pretres koji je trebalo da bude održan prošle nedelje je odložen jer se Čović nije pojavio. Njemu se na teret stavlja nasilničko ponašanje.

(J. Spasić – J. Ivić)

Share this post: