UJEDINJENI U PROPADANJU: Saudijski kralj traži pomoć Turaka, Jemen ih satire

erdogan saudijska arabija turska

Teme poput partnerstva Ankare i Rijada u regionalnim pitanjima, posebno u sirijskom ratu, te uspon Irana, bile su okosnica razgovora visoke turske delegacije, predvođene premijerom Ahmetom Davutogluom, sa predstavnicima saudijskih vlasti u Rijadu.

Prema objavljenim izveštajima, tokom posete visoke delegacije turskih zvaničnika, turskog premijera Ahmeda Davutoglua pratili su glavnokomandujući turske vojske i ministar odbrane.

Selman bin Abdu-l-Aziz, saudijski kralj, ugostio je turske zvaničnike u svom dvorcu. Dve strane su tokom ovog sureta razgovarale o regionalnim i međunarodnim promenama te o njihovim posledicama, kao i načinima jačanja saradnje dve zemlje, Suadijske Arabije i Turske.

Davutoglu se također susreo sa saudijskim biznismenima te obavio razgovor s njima. Tokom ovog susreta, analizirano je učešće Tuske u velikim projektima izgradnje u Saudijskoj Arabiji, uključujući stanogradnju i pitanje privlačenja saudijskih investitora.

Turska je izrazila spremnost za izgradnju 250 hiljada stambenih jedinica u Saudijskoj Arabiji. Turski premijer je također saopštio: “Planirano je da se potpiše akt o formiranju Visokog veća strateške saradnje između Turske i Saudijske Arabije krajem tekuće godine prilikom posjete saudijskog kralja Turskoj.

S druge strane, Hakan Čelik, poznati turski novinar, je u emisiji “Parametar“ na tv mreži CNN ocijenio veoma znakovitim prisustvo generala Hulusi Akara, glavnokomandujućeg turske vojske u turskoj delegaciji i njegovo učešće na susretu sa Selman bin Abdu-l-Azizom u uslovima kada Saudijska Arabija i Iran prolaze kroz jedan od najtežih perioda u međusobnim odnosima, obeležen jakim tenzijama.

Također već deset meseci traje saudijska invazija na Jemen, koja se iz dana u dan pokazuje kao veliki promašaj, budući da ‘arapska vojna koalicija’ nije ostvarila niti jedan vojni ili politički cilj u ovoj arapskoj državi.

Rat u Jemenu postao košmar za Saudijsku Arabiju

Uzimajući u obzir poslednje izveštaje sa terena, Saudijskoj Arabiji teško da će moći pomoći i turska vojska. Nakon deset meseci saudijske agresije na Jemen, nije oslabljen otpor jemenskog naroda prema agresoru, štaviše pojačana je vojna moć jemenskih snaga.

Tokom posljednjih deset meseci vojne snage režima Ale Saud svakodnevno su bombardovale različite delove Jemena. Rat u Jemenu još uvek traje, no Saudijska Arabija još nije ostvarila nijedan politički ili vojni cilj . Može se sa sigurnošću tvrditi da je ovaj rat postao košmar i za saudijske vojnike.

Upozorenje

Juče je objvaljena vest da su jemenska vojska i narodni dobrovoljački komiteti u novim napadima usmrtili pet saudijskih graničara.

Prema izveštaju TV kanala El Mesire, pripadnici jemenske vojske i narodnih dobrovoljačkih komiteta su  tokom vojnih operacija u blizini saudijske granice izvršili napad na saudijski vojni kamp te usmrtili pet vojnika.

Narodni dobrovoljački komiteti i jemenska vojska tokom sukoba uspeli su zapleniti tenk tipa Abraham. Jedan vojni izvor navodi da je u raketnom napadu jemenske vojske ciljan i saudijski vojni kamp u području Džizan.

Saudijski vazdušni napadi pojačani su tokom poslednjih dana, saudijski borbeni avioni izvršili su šest napada na provinciju Sade. Također i na provinciju Mareb izvršeno je dvanaest napada.

Jemenske snage su u nedjelju očitale važnu lekciju saudijskim agresorima.

Libanski dnevni list El Ahbar, pozivajući se na sigurnosne izvore, prenosi da su jemenske snage u raketnom napadu na saudijske položaje u provinciji Lahadž usmrtile više od 200 osoba, među kojima je bilo trideset pripadnika američke agencije Black Water.

Takođe ubijena su 23 pilota. Među ubijenim osobama nalazi se i 65 sudanskih vojnika, 33 vojnika iz Eritreje i Etiopije. Ostali ubijeni vojnici poreklom su iz arapskih zemalja većinom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Nije ni čudo da saudijski kralj želi uključiti i turske vojne eksperte, kako bi izašao na kraj sa slabo naoružanim Houthima.

Već ranije smo objavljivali kako vazdušne napade u kontrolnim sobama saudijske avijacije koordiniše britansko vojno osoblje, dok se na terenu protiv jemenske vojske i pripadnika pokreta Ensarullah bori nekoliko hiljada plaćenika iz različitih zemalja sveta.

Treba li napomenuti da i zračne udare izvodi ‘koalicija’ sastavljena od više desetaka zemalja. Prema tome, sukob u Jemenu je već odavno prerastao u međunarodni vojni okršaj siromašnog jemenskog naroda sa imperijalistima predvođenih Saudijskom Arabijom.

I Turska ima svoj Jemen

Ruku na srce, situacija u samoj Turskoj je možda i teža nego u Saudijskoj Arabiji, pa su se dvojica lidera mogla dobro ‘izjadati jedan drugom’.

Većina svetskih medija već mesecima izveštava o građanskom ratu na jugoistoku Turske, koji je uzrokovan agresivnom politikom Erdoganovog režima prema Kurdima, kojih u Turskoj ima oko 23 miliona.

Jučer je iz Generalštaba turske vojske podnet izvještaj o novim poginulim i ranjenim turskim vojnicima  u operacijama koje vojska sprovodi u regiji Kurdistan.

U saopštenju je navedeno kako su u akciji usmjerenoj protiv kurdskih pobunjenika teško povređena trojica vojnika i dvojica policajca, ali da su uprkos svim naporima lekara, dvojica vojnika preminula jutros u osam sati.

tenk jemen saudijska arabija rusija iran turska

Područje Džizre u provinciji Širnak je ponovo poprište žestokih sukoba, u kojima masovno stradaju civili.

U izveštajima sa terena se navodi da je zabranjeno ambulantnim kolima da prilaze tom području, te da je šest osoba poginulo.

Zamenik predsednika Narodne demokratske stranke, u provinciji Širnak u subotu je na konferenciji za novinare rekao da se 31 ranjenik nalazi u podrumima jedne zgrade, te da je šest osoba poginulo.

On je dodao da se broj poginulih civila u tom gradu svakodnevno povećava, te da je upućeno jedanaest poziva ambulantnim kolima, ali da im turska vojska nije dala dozvolu za prolaz.

Nedim Torfent, britanski novinar za Russia Today rekao je da među povređenima ima mnogo žena i dece. On je istakao da nestašica vode i osnovnih potrepština dodatno komplikuje situaciju.

Lejla Birli, parlamentarna zastupnica, iz provincije Širnak, rekla je da još uvek tela umrlih nisu odnesena. Objvaljene su mnoge fotografije na kojima se vide tela ubijenih i ranjenih osoba.

Grad Džizre već šest sedmica nalazi se pod vojnom upravom, a predstavnici kurdske Narodne demokratske stranke usprotivili su se zbog obustave medicinske i humanitarne pomoći tom delu Širnaka.

Aktivisti za ljudska prava također izveštavaju o teškoj humanitarnoj situaciji u Džizreu te da se i ranjene osobe nalaze u kritičnom stanju, mnogi su zbog velikog krvarenja izgubili život.

Kada vidimo kako se Erdoganov režim odnosi prema svojim građanima Kurdima i to usporedimo sa odnosom saudijskih vlasti prema narodu Jemena, teško da ćemo pronaći neku razliku.

I jedan i drugi režim su vojnom silom krenuli na goloruk narod, koji je bio primoran formirati narodne jedinice otpora kako bi se odbranio od agresije. U oba slučaja, i Kurdi i Jemenci odnose pobede na bojnom polju, dok politika i međunarodna diplomatija  nisu na njihovoj strani.

Međutim, poslednji pokazatelji na ekonomskom planu nagoveštavaju rušenje režima u Turskoj i Saudijskoj Arabiji, tako da susrete turske i saudijske delegacije, možemo posmatrati i kao ujedinjenje pred skoru propast.

(Za Global CIR Ermin Kadić/ Izvori: RT, AP, SAHAR, Agencije)

Share this post: