Ukoliko danas bude usvojen britanski predlog rezolucije, Srbi će postati prvi narod u istoriji koji će biti proglašen genocidnim!

Razgovor

Savet bezbednosti UN trebalo bi danas u 16 časova u Njujorku da razmatra predlog rezolucije o Srebrenici, koji je podnela Velika Britanija.

Na stolu je i kontrapredlog Rusije, koji podržava Srbija, pa je epilog dešavanja i dalje neizvestan.

Ukoliko bude usvojen šesti monstruozan predlog Velike Britanije Srbi će tako postati prvi narod u istoriji koji će biti proglašen genocidnim.

Da bi se sprečila ova katastrofa, jedina nada je VETO iz Moskve, a da Rusija blokira donošenje ovog dokumenta lično je predsednik Srbije Tomislav Nikolić zamolio Vladimira Putina, ali još uvek iz Kremlja nije stigao signal da li će i kako glasati Rusija!

Savet bezbednosti UN

– Ovo je važan dan za srpski narod, ne mislim da je sudbonosni. Rezolucija će biti prihvaćena ili odbijena. Očekujemo da svi budu svesni negativnih posledica od usvajanja rezolucije – rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić, podsetivši da je i samo podnošenje nacrta već izazvalo dosta problema.

U isto vreme, iz Londona je stigla vest da je britanska vlada izdvojila 1,5 miliona evra za obeležavanje 20. godišnjice zločina u Srebrenici.

Foto: AP/Tanjug

VUČIĆ PORUČIO PUTINU: Ako ne stavite VETO na rezoluciju o Srebrenici, Srbija dalje ide sama!

– Ova sredstva će pomoći podizanju svesti o žrtvama genocida u Srebrenici i njihovim porodicama, i osiguraće da taj događaj ne bude zaboravljen – poručio je britanski premijer Dejvid Kameron.

Britanija će cele ove nedelje obeležavati srebrenički masakr, čija je godišnjica u subotu, 11. jula.

Tim povodom Kameron je juče u Londonu primio člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića i predstavnice udruženja “Majke Srebrenice”, a u Vestminsterskoj opatiji je organizovana komemoracija.

(Telegraf.rs)

Share this post: