Ukrajina napada Pridnjestrovlje da bi isprovocirala rat između Rusije i NATO

ukrajina desnicari

Ukrajinska armija je stacionirala između pet i sedam hiljada vojnika na granici sa Pridnjestrovljem, izjavio je predsednik Republike Pridnjestrovlje, Evgenij Ševčuk.

Ševčuk je ocenio ovo „neprijateljskim aktom“ Kijeva.

„Koncetrisali su veoma jake oružane snage na našim granicama. Reč je o sili koja broji između pet do sedam hiljada vojnika.“ – kaže Ševčuk na konferenciji za medije.

Ševčuk je 20. jula izdao ukaz i naređenje o mobilizaciji svih muškaraca do 27 godina, a već neko vreme se govori o mogućem sukobu Ukrajine i Pridnjestrovlja u cilju dalje provokacije i pritiska na Rusiju.

Biznis je biznis

U Pridnjestrovlju su stacionirane mirotvoračke snage armije Ruske Federacije od vremena od kad je Pridnjestrovlje proglasilo nezavisnost od Moldavije. Veliki broj ruskih analitičara je pisao o mogućnosti takvog scenarija.

Dolazak Mihaila Sakašvilija, bivšeg gruzijskog predsednika, na mesto guvernera oblasti Odesa, mnogi su protumačili kao pripreme Kijeva za rat u Pridnjestrovlju, a sam Petro Porošenko, ukrajinski predsednik, još ranije je rekao da će sve učiniti u cilju obnavljanja teritorijalne celovitosti Moldavije.

Inače, oblast Odesa je najbliža ukrajinska oblast Pridnjestrovlju, te su upravo zato analitičari ocenjivali da je postavljanje Sakašvilija na mesto guvernera Odese jasan signal da predstoji provokacija novih sukoba sa Rusijom u oblasti Pridnjestrovlja. Porošenko je dao državljanstvo Sakašviliju i postavio ga na mesto guvernera Odese, a prethodno ga je postavio i za svog ličnog savetnika.

(Pravda.rs)

Share this post: