ULTIMATUM španske vlade KATALONIJI: „Imate pet dana da odgovorite da li ste proglasili nezavisnost ili ne“

Novi referendum

foto: AP

Zvanični Madrid je na sednici parlamenta upitao Kataloniju da pojasni da li je proglasila nezavisnost ili ne.

Premijer Španije Marijano Rahoj je rekao da je španska vlada zvanično upitala Kataloniju da li je proglasila nezavisnost, nakon govora katalonskog lidera Karlesa Pudždemona u utorak.

Kako je pojasnio Havijer Garsija Albiol, član Rahojeve Narodne partije, Pudždemon ima „rok od pet dana da odgovori na pitanje španske vlade“.

– Veoma je važno da se ova situacija u Kataloniji završi – insistirao je Rahoj i rekao Pudždemonu da se „vrati zakonu kako bi se završila nesigurnost„.

Rahoj u svom govoru nije spominjao nikakve pregovore ni dijalog sa Katalonijom. Ukazao je na to da će od odgovora Katalonije zavisiti dalji događaji.

Ranije je saopšteno da španska vlada razmatra sve opcije, a jedna od njih je i pokretanje člana 155, koji podrazumeva potpuno ukidanje autonomije regionu koji je proglasio nezavisnost.

Pudždemon je u govoru rekao da je suspendovao proglašenje nezavisnosti i on je pozvao na dijalog sa vladom Španije koja se danas sastala na pregovorima o krizi.

Ministar spoljnih poslova Španije Alfonso Dastis optužio je danas katalonskog lidera Pudždemona za „prevaru“ i upozorio da bi njegova dela mogla da pokrenu ekonomske i socijalne nemire.

Dramatično obraćanje Pudždemona pred katalonskim parlamentom u Barseloni u utotak „bilo je iskreno prevara, još jednom, njihovo lukavstvo da svakako ide po njihovom“, rekao je Dastis za francuski radio „Evropa 1“, prenosi AFP.

– On radi ono što je uvek radio, ide putem koji će dovesti do situacije koju ne želimo da vidimo u Kataloniji, ka ekonomskim i socijalnim sukobima. On kaže da su oni pobedili, pretpostavljajući da imaju pravo na nezavisnost nakon rezultata ovog takozvanog referenduma (koji je održan 1. oktobra), a zatim traži od (katalonskog) parlamenta da suspenduje efekte proglašenja nezavisnosti – rekao je Dastis istakavši da je to „šokantan način odnošenja prema svom parlamentu„.

AFP je prethodno izvestio pozivajući se na izvor blizak vladi da španski premijer Marijano Rahoj razmatra svaku moguću opciju tokom razgovora sa članovima vlade nakon što je Pudždemon odložio proglašenje nezavisnosti.

– Oni (Vlada) proučavaju sve opcije – rekao je taj izvor.

Španska vlada sastala se danas u 9.00 sati kako bi odlučila o odgovoru na Pudždemonovo obraćanje katalonskom parlamentu.

(Tanjug)

Share this post: