UPLAŠENI JENS STOLTENBERG: Ruske podmornice naviru u Atlanski okean! Šta hoće? (VIDEO)

Ilustracija

foto: printscreen

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg upozorio je na povećanu aktivnost ruskih podmornica u Sredozemnom moru i Atlantskom okeanu.

– Rusija je snažno investirala u svoje mornaričke kapacitete, naročito u podmornice – rekao je Stoltenberg u intervjuu za Frankfurter algemajne zontagscajtnug, Fajnenšel tajms i Vašington post.

– Aktivnosti ruskih podmornica su sada na najvišem nivou od Hladnog rata – rekao je on ukazavši da Moskva od 2014. godine ima 13 novih podmornica.

Ruske podmornice operišu u celom Atlantiku, kao i „bliže našim obalama“, rekao je Stoltenberg, prenosi Politiko.

To, prema njegovim rečima, predstavlja pretnju transatlantskoj vojnoj alijansi jer može da ugrozi veze između evropskih i severnoameričkih saveznika.

– Mi smo transatlantska alijansa i iz tog razloga moramo da budemo u stanju da transportujemo snage i opremu kroz Atlantik.

Zbog toga nam trebaju sigurni i otvoreni morski putevi – rekao je Stoltenberg.

U tom kontekstu, on je naveo da NATO takođe planira da uspostavi novo komandno mesto za Atlantik i namerava da donese konkretniju odluku o novoj strukturi sledeće godine.

– NATO je posle kraja Hladnog rata smanjio svoje mornaričke kapacitete, naročito za borbu protiv podmornica – kazao je Stoltenberg.

(Mediji)

Share this post: