VEĆE PLATE I PENZIJE: Da li je ovo pravedna raspodela!?

dinar-novac-isplata-ruke-plata-pare

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će u javnom sektoru plate biti povećane za između pet i sedam odsto, dok će penzionerima narednih nedelja biti isplaćeno po 5.000 ili 6.000 dinara, a da će im povećati penzije za 1,5 ili 1,7 odsto od januara 2017. godine.

– Sa sigurnošću mogu da potvrdim da će nastavnicima, učiteljima i ljudima u prosveti između 6 i 7 odsto biti uvećane plate, lekarima 5 odsto, policiji 5 odsto, vojsci 5 odsto – rekao je Vučić, dodavši da nećemo izneti sve podatke o povećanju primanja, dobili smo prostor od MMF-a.

 Premijer je dodao da će primanja biti povećana za pet odsto i socijalnim radnicima i radnicima u kulturi, kao i da će neki zaposleni imati „veće plate nego ikada“, rekao je navevši primer prosvetne radnike.

Što se tiče penzionera, premijer je rekao da će u naredne tri do četiri nedelje isplatiti po pet do šest hiljada dinara penzionerima, a da će od 1. januara biti i povećanje penzija.

– To jednokratno povećanje važi za sve penzionere, jer računamo da ljudi mogu da se obraduju, da potroše neki novac za Svetog Nikolu, Novu godinu, Božić… ko šta slavii – rekao je Vučić na konferenciji u Vladi Srbije.

– U pravosuđu treba da vidimo narednih dana, reče je o 16.000 čuvara i 13.000 zapisničara, moraju da nam kažu šta hoće, trajno povećanje ili trenutnu pomoć – rekao je premijer.

– Imali smo duge i teške razgovore sa predstavnicima MMF, oni su uvek oprezni, a mi imamo još godinu dana aranžmana sa njima – rekao je premijer zahvalivši se građanima Srbije na strpljenju.

– Dogovor je bio da ti godine imamo zamrznute plate i penzije, a prošle godine smo krenuli u lagano povećavanje primanja – podsetio je premijer, dodavši da misli da su ostvareni rezultati na koje smo ponosni.

On je rekao da će suficit na kraju oktobra biti oko 30 milijardi, a da su prihodi od januara premašili očekivanja za 81,5 milijardi dinara.

Smena gotovo svih direktora javnih preduzeća sa lošim poslovanjem

Gotovo svi direktori javnih preduzeća koji postižu slabe rezultate biće smenjeni do kraja godine, najavio je Vučić.

– Biće smenjeni u javnim preduzećima gotovo svi, veoma brzo, pre Nove godine – rekao je Vučić na konferenciji za novinare upitan da li će odgovarati direktori javnih preduzeća koji loše posluju.

Upitan na koga misli, Vučić je rekao da je bio dovoljno jasan.

– Rekao sam, gotovo svi – naveo je Vučić.

„Ljut sam na sebe zbog Azotare, MSK, Petrohemije…“

Vučić je izjavio da je, kada je reč o lošim poslovnim rezultatima Azotare, Petrohemije, MSK, ljut na samog sebe, jer nije dodatno proveravao poslovne bilanse tih preduzeća, već je verovao u „lažne izveštaje“, ali je istakao da će i to biti rešeno.

– Nisam proveravao, verovao sam ljudima koji su me lagali i slali lažne izveštaje, ali i to ćemo da rešimo. Nasledili smo đubre, toga moramo da budemo svesni. Nasledili smo pustu Zzelezaru, Petrohemiju sa dugovima od oko 400 miliona, isto je bilo i sa Azotarom – rekao je Vučić na konferenciji.

Premijer je naveo da je očekivao da će hemijska preduzeća raditi bolje zbog niže cene gasa, posebno Azotara, a nije očekivao da vidi u toj firmi i „neke investicije od 20 miliona“.

– Svelo se na to da su operativni troškovi u Azotari za šest meseci veći nego što bi bilo da uopšte ne rade. Ovako beleže gubitak od 50 miliona evra – istakao je Vučić uz opsku da zamera sebi, ali nije mogao svuda da uđe i da proverava.

– Srbijagas ih snabdeva, oni ne plaćaju. I kad gledamo rezultate Srbijagasa, oni kažu da im nisu platili Azotara i MSK – rekao je Vučić.

Nakon sedam dana intenzivnih pregovora i jučerašnjih dvočačasovnih razgovora, postignut je dogovor Vlade Srbije i misije MMF.

Podsetimo, u blizini kuće premijera Aleksandra Vučića policija je pronašla sanduke s oružjem dovoljnim da njime bude uništena kolona vozila. Premijer je povodom pretnje rekao da nema više saznanja, ali da veruje bezbednosnim službama Srbije. Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

Plate u javnom sektoru i penzije umanjene su od novembra 2014. godine, uoči sklapanja aranžmana iz predostrožnosti sa MMF-om, potpisanog u februaru 2015. godine.

Ta primanja, veća od 25.000 dinara, umanjena su za 10 odsto, a zatim povećana januara ove godine, ali ne linerano.

Najveće uvećanje, od četiri odsto, dobili su zaposleni u osnovnim, srednjim školama i ustanovama učeničkog standarda, dva odsto su povećane plate u višem i visokom školstvu, dok je onima koji rade u socijalnoj zaštiti i zdravstvu, bez Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, povišica bila tri odsto.

Veća primanja za dva odsto dobili su zaposleni u policiji i vojsci, a sve penzije su uvećane za 1,25 procenata.

Vlada Srbije po dogovoru sa MMF-om sprovodi mere štednje i reforme kojima se smanjuju budžetski deficit i javni dug i stvaraju povoljniji uslovi za rast privrede.

(Blic/agencije)

Share this post: