Većina zemalja nije zainteresovana da slavi egzodus Srba iz Hrvatske

oluja04

Odluka Slovenije da ne učestvuje na vojnoj paradi u Zagrebu 4. avgusta povodom obeležavanja godišnjice “Oluje” naišla je na podeljene reakcije.

Analitičar Dušan Janjić ocenjuje da su članice NATO, Velika Britanija i SAD naučile lekciju iz politizacije oko Srebrenice i shvatile su da bi dalje svrstavanje uz jednu od interpretacija bilo loše.

On, međutim, ukazuje da to što neće biti vojnih kontigenata ne znači da neće biti stranih predstavnika na tribinama jer je “Oluja bila jedna združena vojna operacija podržana i od NATO“.

nato

Posle otkaza Italije, Mađarske, SAD, Velike Britanije, Nemačke i Rumunije, o čemu je juče posvedočio šef srpske diplomatije Ivica Dačić, premijer Slovenije Miro Cerar naveo je da je došlo do nesporazuma, jer su početne informacije ukazivale da će parada u Zagrebu biti održana u okviru NATO, što se ispostavilo kao netačno.

„Biće to ceremonija posebnog tipa gde prisustvo slovenačke vojske nije pogodno“, rekao je Cerar i dodao da će još razmisliti o tome da li će tome prisustvovati „civilni predstavnik“ Slovenije.

Promena stava Ljubljane usledila je samo dan nakon što je Ministarstvo odbrane Slovenije potvrdilo da će Slovenija poslati deset gardista i tri aviona „Pilatus“.

Ova parada je „osetljivo spoljnopolitičko pitanje“ u međunarodnim odnosima u Jugoistočnoj Evropi koja je od strateškog značaja za Sloveniju, navedeno je u saopštenju slovenačke vlade nakon današnje sednice.

„Imajući u vidu da ni druge savezničke zemlje – kao što su SAD, Velika Britanija i Mađarska“ – neće učestvovati, ne postoji nijedan razlog da Slovenija pošalje svoje vojnike“, rekao je ministar spoljnih poslova Karl Erjavec.

Dačić je zahvalio državama koje su otkazale učešće, a prethodno je poručio da će Srbija s pažnjom pratiti koje će zemlje poslati vojsku na paradu u organizaciji Hrvatske a povodom godišnjice „Oluje“ i da će njihovo učešće smatrati antisrpskim stavom.

„Taj dan, sa aspekta srpskog pitanja, nema šta da se slavi, a naročito je neprikladno da strane vojske učestvuju u tome. To je antisrpski stav“, rekao je Dačić.

Proterivanje Srba

Prema saznanjima hrvatskih medija, proteklih nedelju dana trajalo je žestoko lobiranje Zagreba da SAD upute svoje vojnike na paradu.

Tokom prošlonedeljnog Kroacia Samita u Dubrovniku hrvatski zvaničnici razgovarali su o toj temi sa pomoćnicom američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Viktorijom Nuland, koja je bila rezervisana prema toj mogucnosti.

Slanjem svojih vojnika americka diplomatija uputila bi snažnu podršku hrvatskoj politici i vojnom savezništvu s Hrvatskom i jasnu poruku da je za njih operacija „Oluja“ bila legitimna operacija u kojoj nisu počinjeni zločini za koje je optuživana Hrvatska.

Zagrebački profesor i politički analitičar Žarko Puhovski ocenio je da je na otkazivanje učešća na vojnoj paradi značajno uticala i Dačićeva izjava.

Hrvatski mediji naveli su da je izostanak savezničkih NATO vojnika na paradi „šamar“ Zagrebu, a u glavnom stožeru hrvatske vojske potvrdili su da su pozivi upućeni svim državama članicama severnoatlantskog saveza, ali nisu otkrili da li je neka od njih potvrdila učešće.

Dok se u ostalim NATO članicama nije podigla prašina oko odluke da njihovi vojnici ne putuju u Zagreb, u Sloveniji je otkazivanje učešća izazvalo oštre komentare u javnosti.

Slovenački dnevnik „Delo“ naveo je da je Slovenija izgubila svoj suverenitet kada je popustila pod pritiskom Srbije i otkazala svoje učešće na predstojećoj vojnoj paradi.

Zagrebački „Jutarnji list“ u najnovijem izdanju postavlja pitanje ko će uopšte učestvovati na paradi i zaključuje da su saveznici otkazali dolazak da se ne bi zamerali Srbiji, navodeći da je hrvatska diplomatija doživela fijasko.

(Tanjug)

Share this post: