VELIKA VEST ZA SRBIJU: Predsednik Kine SI ĐINPING dolazi u posetu Srbiji!

si djinping vucic kina premijer srbija predsednik

Predsednik Kine Si Ðinping prihvatio je danas poziv premijera Aleksandra Vučića da poseti Srbiju i da podrži kinesku kompaniju HBIS.

Ova kineska kompanija je zaiteresovana za preuzimanje Železare Smederevo, što je, kako je rekao premijer, apslutni prioritet Srbije.

„Nađite mi termin i ja dolazim u posetu Srbiji“, odgovorio je predsednik Kine na poziv premijera Vučića.

Vučić, koji je u u kineskom gradu Sudžou učestvovao na samitu NR Kine i 16 država Centralne i Jugoistočne Evrope, danas je započeo bilateralnu posetu toj zemlji susretom sa predsednikom Kine Si Ðinpingom.

Oni su, kako je saopštila vladina Kancelarija za saradnju s medijima, razgovarali o ekonomskim i političkim odnosima dve zemalje.

Srbija Kinu doživljava kao velikog prijatelja, rekao je Vučić i zahvalio na podršci koju je ova zemlja pružala Srbiji kako po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, tako i u Unesku.

Vučić je naglasio važnost ekonomskih razloga posete srpske delegacije Kini i i istakao da je Srbija potpisala najviše sporazuma tokom održavanja samita NR Kine i 16 država Centralne i Jugoistočne Evrope u kineskom gradu Sudžou.

Za Srbiju su, kazao je premijer, važni projekti izgradnje pruge Beograd-Budimpešta, te da je srpska strana spremna da do kraja godine počne radove na izgradnji.

Prioritet Srbije u saradnji sa Kinom je izgradnja autoputeva, kao i industrijskih parkova, za koje već postoji interesovanje nekoliko kineskih kompanija, rekao je premijer i dodao:

„Ali ono što je naš apsolutni prioritet je Železara Smederevo i saradnja sa vašom kompanijom HBIS, koja je zainteresovana za preuzimanje Železare. Zato Vas molimo da podržite HBIS“.

Predsednik Si Ðinping zahvalio je predsedniku srpske vlade na ličnom zalaganju za unapređenje odnosa Srbije i Kine i podvukao da je dugo i tradicionalno prijateljstvo, kao i političko poverenje između dveju zemalja, dovelo do toga da je Srbija za Kinu jedan od prioriteta.

„Kina želi da sarađuje sa Srbijom u oblasti izgradnje infrastrukture, poljoprivrede, energetike, telekomunikacija, ali i drugim oblastima kao što su kultura i turizam“, izjavio je Si Ðinping i dodao da uskoro očekuje i otvaranje Kineskog kulturnog centra u Srbiji.

Naglasio je i da treba raditi na reindustrijalizaciji Srbije i da će Kina podržati kako kompaniju HBIS tako i druge velike kompanije da ulažu u Srbiju.

„Termoelektrana Kostolac, izgradnja autoputeva, pruge Beograd – Budimpešta, osnovi su naše saradnje“, zaključio je kineski predsednik.

Si Ðinping je rekao da kineske kompanije rade na velikim infrastrukturnim projektima u Americi, Rusiji, Francuskoj i da su kvalifikovane i povoljne za izgradnju sličnih projekata i u Srbiji.

(Tanjug)

Share this post: