VELIKI BRAT: Turski mediji dokazali saradnju vojske i Islamske države!

turska vojska specijalne jedinice helikopter

Turski mediji su objavili nove dokaze o kontaktima koje održavaju pripadnici turske vojske i džihadisti Islamske države na granici Turske i Sirije.

Dnevnik Džumhurijet je objavio transkripte telefonskih razgovora između članova paravojne islamističke formacije i turskih graničara.

Navodno je taj dokument deo sudskog procesa protiv džihadista koji se vodi pred jednim sudom u Ankari, a istraga je otvorena kada je šestoro turskih državljana podnelo prijave protiv svojih rođaka koji su se pridružili Islamskoj državi.

Pod istragom je najpre bilo 19 osoba, a kasnije su optužnice podignute protiv njih 27, što su turski mediji najavili još u decembru.

[adsenseyu4]

U transkriptu se navode reči Mustafe Demira, jednog od visokih zvaničnika Islamske države, koji predstavlja ključnu figuru paravojne formacije na granici Turske i Sirije.

„U dokumentu se navodi da je istragom utvrđeno da je Demir dobijao novac od krijumčara na granici i da je taj novac koristio za uspostavljanje kontakata i saradnju sa pripadnicima turske vojske koji obezbeđuju granicu“ navodi se u tekstu Džumhurijeta.

Demir: “Gde si, veliki brate? Na mestu na kom sam ti rekao da budeš?“

Vojnik: “Da. Videli smo tebe i tvoje ljude…“

Demir: “Da li postoji mogućnost da središ da razgovaram sa ovdašnjim komandantom, u vezi posla ovde? Šta ako bismo uspeli da uspostavimo kontakt ovde, kao što smo ti mi pomogli…

Vojnik: “Okej, javiću mu. Ovde imam dve vojne patrole, u slučaju najgoreg slučaja… Reći ću komandantu stanice i on će da pogleda…“

[adsenseyu1]

U drugom transkriptu Demir priča sa drugim turskim vojnikom koji kaže da su on i njegovi saborci u minskom polju i traži od Demira da odmah dođe.

Vojnik: “Imamo problem, dođi sa te strane, ljudi su ovde…

Demir: “U redu veliki brate, dolazim… Da li je to minsko polje na mestu gde sam komandantu Buraku predao automobil?“

Na to pitanje džihadista nije dobio odgovor, kao ni turske vlasti na sumnju da je on umešan u poslove sa Ilhamijem Balom, za koga se veruje da je odgovoran za samoubilačke napade u Ankari u oktobru prošle godine u kojima je ubijeno više od stotinu ljudi.

(Vesti onlajn)

Share this post: