VELIKI NAKLON: NOVAK ĐOKOVIĆ zaslužio veoma visoko priznanje, mač despota Stefana Lazarevića!

foto: RTS

foto: RTS

Najbolji teniser sveta Novak Đoković postao je prvi nosilac mača „Zlatni Vitez – Sveti Stefan Despot Srpski“, koji je u njegovo ime u Starom Dvoru primila portparolka Aleksandra Radujko.

Upravni Odbor Kraljevskog Reda Vitezova saopštio je da je mač namenjen „najvećem savremenom planetarnom srpskom vitezu Novaku Đokoviću“.

„Mač zaista izgleda impoznatno. Sa velikim poštovanjem večeras stojim ispred vas i sa velikom zahvalnošću organizatorima zbog ove veličanstvene nagrade“, istakla je Aleksandra Radujko.

[adsenseyu4]

Objasnila je da je Đoković na kratkom odmoru i da mu je veoma žao što nije mogao da prisustvuje, kao i da je veoma zahvalan zbog nagrade.

„Sigurna sam da ćemo organizovati primopredaju, a do tada neka ovo bude poklon za rođendan i ja ću mu to prvom prilikom dati“, navela je Radujko.

Mač je uručen na svečanoj Spasovdanskoj dodeli priznanja Vitez festa, a mač je ručni rad kovača ŽŽeljka Pantića iz Smedereva i replika je srednjevekovnog jednoiporučnog mača Svetog Despota Stefana Lazarevića, sa izgraviranom ornamentikom na ošštrici, kožžnoj ručki i futroli.

Velelepni mač je specijalno iskovan za ovu priliku uz konsultaciju arheologa i stručnjaka za srednjovekovno oružžje Marka Aleksića, i najlepšša je istorijska rekonstrukcija svetski priznatog „srpskog“ mača ikada rađena u Srbiji do danas.

[adsenseyu1]

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović prisustvovao je večeras u Starom dvoru dodeli priznanja i zahvalnica „Vitez festa“.

Na istom događaju Kraljevski red vitezova uručio je i priznanja svim zaslužžnim institucijama, pojedincima, učesnicima i partnerima koji su pomogli da se održži Vitez fest 2016.

Ova vitešška manifestacija održžava se svake godine na praznike Vrbica i Cveti, sa blagoslovom patrijarha srpskog Irineja, a pod pokroviteljstvom kneginje Linde Karađorđević.

(RTS)

Share this post: