VELIKO PITANJE ZA PUTINA: Šta će odbraniti Rusija, a šta prigrabiti Kina i Indija?

putin

Rat u Siriji ulazi u završnu fazu a svetske sile spletkare o svojim pozicijama i planiraju kako da izvuku korist.

Kina, Rusija i Indija spremne su da se takmiče za sirijsku pitu i podele parčad uz podršku Bašara al Asada, dok su zapadne sile uključujući tu i Tursku, iz ove podele izostavljene, piše Webtribune.rs.

Moskva se takmiči sa Pekingom i Nju Delhijem teškim radom u sirijskom ratu. Rusija bi preko Sirije imala veliki trgovinski koridor u regionu a istovremeno bi povezivala Evropu i Aziju.

U subotu je indijski ministar spoljnjih poslova Mobšer Haved Akbar stavio akcenat na podršci vladi Damaska, a kineski zvaničnici su prošle nedelje saopštili da će udvostručiti vojnu saradnju.

Za razliku od Kine, zapad smatra Indiju demokratskom zemljom. Zato se poseta indijskog ministra Damasku smatra pokušajem „međunarodne zajednice“ da okonča rat.

Sirijski predsednik smatra da uloga Indije raste i da ima moć da stabilizuje zapadnu Aziju. Pretnja od terorista je velika i zato je potpisan sporazum.

Asad je pozdravio objektivan pristup Indije sukobima u Siriji, a lideri su se složili da je terorizam globalni problem. Akbar je rekao da je vreme da se obnove sirijski gradovi. A Indija će učestvovati u njihovoj rekonstrukciji.

Milioni indijskih državljana rade u regionu i Indija ima interes da stabilizuje stanje.

Zanimljivo je, međutim , da pre godinu dana, Nju Delhi nije razmišljao o sedam miliona svojih građana koji rade u regionu. Indija će čak sada završiti termoelektrane ako Sirija bude garantovala sigurnost.

Prošle nedelje, Kina je izrazila podršku sirijskom predsedniku. Politika Kine biće jačanje odnosa sa Sirijom, rekao je Guan Joufei, šef kancelarije za međunarodnu saradnju.

On je dodao da će Kina pojačati borbu protiv terorizma i militanata u Siriji i tako podržati Asadovu vladu.

Sirija je zahvalan prijatelj. Asad podržava Peking u sporu oko Južnog kineskog mora. Damask podržava Indiju po pitanju Kašmira. Što se tiče Rusije, asad podržava ujedinjenje Rusije i Krima.

Moskva mora da uradi „sve prljave poslove“.

Sukob u Siriji više se ne posmatra kao sa Asadom, izgnanikom. Sirijski konflikt je razvio geopolitičke saveze u borbi protiv terorizma.

Zapad, turske i arapske monarhije verovatno neće biti među onima koji će deliti sirijski kolač kad se sve završi. Komadi će biti raspoređeni između Rusije, Kine i Indije.

Iako Moskva vodi rat u Siriji Peking i Nju Delhi daju milijarde dolara investicija. Dakle, Moskva snosi političku odgovornost, a oni ne. To znači da će Rusija odraditi sve “prljave poslove” a Kina i Indija će uživati u plodovima tog rada.

Štaviše, Kina i Indija će privući Iran i Tursku za svrhe rekonstrukcije Sirije, bez obzira na to ko će biti na vlasti posle Asada. To je sasvim moguće s obzirom na dosadašnja iskustva Kine u Africi i Južnoj Americi.

Rusija bi trebala da pregovara sa Sirijom o uzajamno korisnim ekonomskim projektima, inače će biti ispraćena nakon što izvrši svoju dužnost.

„Nedavni sastanak predsednika Rusije, Irana i Azerbejdžana dao je novi podsticaj u sprovođenju transportnog koridora sever-jug“, rekao je Boris Volkhonski, zamenik šefa ruskog Centra za Aziju i Bliski istok.

„Sirija nije daleko od tog koridora, koji bi trebao da postane centar za veliku integraciju regiona, uključujući Bliski istok, Kavkaz, centralnu Aziju, Rusiju i severnu Evropu, sa Indijom“.

„Činjenica je da Kina ima ‘meku moć’- investicije, a Rusija ‘tvrdu moć’- vojsku, i to nije pitanje konkurencije- to je pitanje komplementarnosti“, rekao je ekspert.

Share this post: