Zli „genije“ opsednut sexom: Ljubavni triangl Jozefa Gebelsa, Hitlera i Magde Kvant

gebels jozef

Jozef Gebels poznat je kao šef Hitlerove propagande. I dok je on Hitlera obožavao, ne može se reći da su odnosi bili uzajamni.

U novoj biografiji Jozefa Gebelsa navodi se da je prvo seksualno iskustvo imao s 13 godina, koristio prijateljevu sobu za susrete s brojnim ženama tokom studiranja, bio u dugoj vezi s Elze Janke uprkos njenoj “jevrejskoj krvi”, u svom dnevniku brojao seksualne odnose s budućom suprugom Magdom, a njen blizak odnos s Hitlerom ga je izluđivao.

Jozef i Magda upoznali su se kada je došla da radi u njegovu kancelariju. Bila je 28-godišnja koketna sekretaica, a on pet godina stariji vođa nacističke stranke u Berlinu. Dve godine kasnije, kada je stranka preuzela vlast u Nemačkoj, Gebels će širom sveta postati poznat kao šef propagande, zli “genije” koji je doveo do toga da svi u Nemačkoj slede Adolfa Hitlera.

“Lepa žena imena Kvant uređuje moje privatne papire”, zapisao je Gebels u svoj dnevnik u novembru 1930. godine. U roku od nekoliko nedelja par je započeo stastvenu vezu koja će kulminirati brakom u decembru sledeće godine. Zajedno su dobili šestoro dece koje je Magda ubila jer nije mogla da se pomiri sa činjenicom da će morati da ih odgaja u svetu kojim neće vladati čovek kojeg su i ona i suprug obožavali – Adolf Hitler.

Nakon što je otrovala decu u maju 1945., počinila je samoubistvo zajedno sa svojim suprugom. Svojim činom hteli su da dokažu odanost prema čoveku koji je bio treća osoba u njihovom braku. Popili su otrov, a njihova tela pronašao je Hitlerov bivši ađutant koji je prema uputsvima Gebelsu ispalio dva hica u glavu kako bi bio siguran da je mrtav. Nakon toga, tela su polivena benzinom i zapaljena.

Sedam decenija nakon rata, na Gebelsa se i dalje gleda kao na majstora mračne umetnosti medijske manipulacije i propagande. Ali, zahvaljujući novoj biografiji, možemo videti i njegovu drugu stranu – onu koja ne samo da otkriva njegovu opsednut Hitlerom gotovo do tačke ludila, nego ispituje detalje njegovog perveznog ličnog života i uloge nacističkog Kazanove.

Autor biografije, istoričar i profesor Piter Longerih, kao izvor je koristio privatne dnevnike šefa propagande. Iz knjige je jasno da je Gebelsova odanost Hitleru bila jednostrana. Iako je Hitler bio stravstven kada je u pitanju Magda, nikada nije bio previše oduševljen njenim suprugom.

Gebels je rođen 1897. godine u siromašnoj, ali poštovanoj katoličkoj porodici. Istakao se ambicijom, intelektom i šarmom, a njegovi rani memoari dokaz su da je bio proždrljiv kada je u pitanju seksualni apetit.

Tehnike zavođenja počeo je ‘brusi’ kao vrlo mlad, a s 13 godina počele su snažno da ga privlače starije žene. Uskoro je otkrio da mu pažnja jedne žene nije dovoljna. U društvu žena uživao je u sobi svog kolege studenta Hasana.

Iako njegov fizički izgled nije bio impresivan, žene je privlačio svojom ličnošću. Ne samo da je bio šarmantan, nego pre svega i uporan. Žudeo je za ženskim društvom, a potreba za druženjem nije uvek bila seksualnog karaktera.

Prema rečima profesora Longeriha, Gebels je bio patološki narcis koji je očajnički tražio odobrenje drugih. Uživao je u varanju, ali ako bi neko varao njega, postajao je besan.

Nakon što je doktorirao sa samo 25 godina, zaposlio se u banci. Iako mu Jevreji nisu bili previše simpatični, to ga nije zaustavljalo da stupa u romantične odnose sa ženama jevrejskog porekla. Takve odnose nacistička stranka je deceniju kasnije zabranila.

Jevrejsko poreklo Elze Janke, s kojom je imao dugo aferu, za njega je bilo prokletstvo i krivio ga je za mnoge njene mane.
Kada je 1925. godine prvi put pročitao knjigu “Mein Kampf” Adolfa Hitlera, postao je opsednut vođom nacističke stranke.

Zahvaljujući odanosti nacističkoj stranci, Gebels je postao ministar propagande. Njegov zadatak bio je da javnosti pruži odgovarajuću sliku Hitlera i kontroliše medije. Bio je nenadmašan u spaljivanju knjiga koje nisu bile nemačkog porekla i dovođenju jevrejskih urednika i umetnika do bankrota.

Ali, Longerih tvrdi da nije bio genije za propagandu kakvim ga mnogi smatraju. Na primer, većinu štampe kontrolisao je Oto Ditrih s kojim se Goebbels često sukobljavao, a za veliki deo propagande izvan Nemačke bilo je zadužen Adolf Rozenberg.

U novoj biografiji navodi se da Gebels nikad nije bio moćan onoliko koliko je on sam verovao da jeste.

Iako je nesumnjivo progonio Jevreje u smrt i promovisao nacističke ideje, nikad nije bio deo Hilerovog kruga unutar kojeg se odlučivalo kako rat treba da bude vođen, a društvo oblikovano. Staž u stranci mu je, doduše, doneo utehu u vidu bezbroj žena koje su mu se prepuštale.

“Žene su mi potrebne kao protivteža. One deluju na mene kao melem na ranu. Ali, potrebno je da imam različite vrste žena oko sebe”, pisao je.

Magda Kvant – ledena, visoka plavuša, bila je idealni model nacističke žene, a kada je prvi put imao odnose s njom, Gebels je u dnevnik upisao “1”. Nastavio je da sabira odnose, a njihova veza bila je vrlo burna. Poseban problem predstavljala je Magdina zaluđenost Hitlerom, a situaciju je dodatno komplikovalo to što su osećanja bila uzajamna.

Čak i u Gbelsovom prisustvu, Hitler je drsko koketirao s Magdom, a on i njegova svita posećivali su je i kada je Gebels bio odsutan.

“Bojim se da ne mogu sasvim da budem siguran u njenu vernost”, napisao je Gebels. Ali, uprkos njegovim sumnjama da ga vara, Magda je izjavila da želi da se uda za njega pa se Gebels u dnevniku sažalio nad Hitlerom napisavši kako je vrlo usamljen.

“Nema sreće sa ženama jer je “premekan”. Žene ne vole to. One moraju da znaju ko je glavni”, napisao je.

Ono što nije odmah shvatio je da odnos u kojem učestvuju svo troje odgovara i Magdi i Hitleru. Iako je vrlo malo verovatno da su njih dvoje bili u vezi, nesumnjivo su bili vrlo bliski. Moguće je čak i da se Magda udala za Gebelsa samo kako bio ostala blizu Hitleru koji nikako nije mogao da oženi već razvedenu ženu poput Magde.

Venčali su se u novembru 1931. godine, a svedok je bio Hitler. Njihov brak bio je veoma buran – Gebels je imao bezbroj afera, a najopasnija je bila ona s glumicom Lidom Barovom kojom je u jednom trenutku postao opsednut.

U jesen 1938. brak je bio pred ‘pucanjem’, ali Hitler je insistirao da par ostane zajedno. Magda je morala da ostane u vezi sa Gebelsom kako bi mogla da zadrži blizak odnos s Hitlerom. Da se brak raspao, počela bi ogovaranja, čega je Hitler bio i te kako svestan.

Kada se Hitler ubio, samoubistvo Gebelsa i Magde na neki način je bilo poslednji čin ljubavi prema njemu.

(Dnevnik)

Share this post: