Veteranima prosečno po 305.000 dinara

penzioneri

Posle gotovo osam godina otezanja, u državnoj kasi izdvojen novac za skoro podmirenje duga vojnim penzionerima.

VOJNIM penzionerima u Srbiji je posle gotovo osam godina čekanja priznato pravo na vanredno povećanje penzija od 11,06 odsto, a ukupan dug od 1. januara 2008. biće im isplaćen odjednom već početkom naredne godine.

Prosečno dugovanje po veteranu iznosi 305.000 dinara, a sudski troškovi i kamate, iako su udruženja tražila, nisu uračunati u konačan iznos. Država će izdvojiti ukupno 24 milijarde dinara.

Prema rečima Aleksandra Vulina, ministra za rad, novembarske penzije koje se isplaćuju u decembru biće uvećane za koliko je Ustavni sud odredio, a od 1. januara dobiće i nadoknadu u novcu za razliku koja im nije isplaćena ovih godina.

Na 57.240 adresa vojnih penzionera, korisnicima vojnih penzija i njihovim naslednicima, PIO fond će poslati predlog da dođu u prvu filijalu i da se dogovore o načinu isplate.

– Potrebno je odustati od sudskih sporova prema državi i potpisati sporazum po kome će dobiti novac – rekao je Vulin. – Neće biti produženja, više rata, država je smogla snage da isplati sve u jednoj rati.

Vulin je naglasio da novac nije obezbeđen tako što je država uzela kredit ili prodala nešto, već je novac iz realnih izvora.

Ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je da ova vlada i ministarstvo odbrane tretira vojne penzionere kao vojnike.

– Za protkele tri godine, nismo vam obećali ništa a da vam nismo ispunili – istakao je Gašić.

– Dodatak na penziju dobija svaki oficir, maksimalno se trudimo da rešimo stambeno pitanje, od 2012. podelili smo 2.205 stanova pripadnicima vojske, a samo 2015. podelili smo 965 stanova.

Dragana Kalinović, direktorka republičkog PIO fonda apelovala je na vojne penzionere da se u što većem broju jave fondu, s obzirom na to da je jednokratna pomoć u pitanju i naglasila da će procedura biti brza, budući da će šalteri za njih biti odvojeni.

– U narednih desetak dana na adrese korisnika penzija i naslednika kreću obaveštenja iz fonda, sa zahtevima, koji se mogu popuniti kući i predati u nadležnoj filijali, odvojeni će biti šalteri za vojne penzioneri, sve će se završavati u rekordnom roku – rekla je Kalinović.

OBRAZAC NA SAJTU

Korisnici vojnih penzija, odnosno članovi njihovih porodica koji ne prime obaveštenje iz PIO fonda treba da se u najkraćem roku obrate nadležnoj filijali radi podnošenja zahteva za isplatu razlike penzije po osnovu vanrednog usklađivanja penzija, na osnovu koga će biti zaključen ugovor o vansudskom poravnanju.

Obrazac navedenog zahteva i spisak potrebne dokumantacije može se preuzeti sa zvaničnog sajta Fonda www.pio.rs ili u svakoj filijali. Veterani ili njihovi naslednici koji ne žive u Srbiji mogu ovlastiti drugoga da u njihovo ime preduzme sve pravne radnje.

(Večernje Novosti)

Share this post: