VIŠA SILA: Pao dogovor Dodika i Bakira!

Milorad-Dodik republika srpska

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović postiglo su dogovor kojim će evropski put zemlje biti odblokiran.

Na sastanku predsednika RS Milorada Dodika i premijerke Željke Cvijanović sa bošnjačkim članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i predsedavajućim Saveta ministara Denisom Zvizdićem postignut je dogovor o mehanizmu koordinacije i potpisano Pismo namere za kreditni aranžman sa MMF-om, javlja RTRS.

Kako navodi Radio-televizija Republike Srpske, dogovorom Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića evropski put BiH biće odblokiran.

Sastanak predsednika RS i lidera SNSD-a Milorada Dodika sa predsedavajućim Predsedništva BiH i predsednikom Stranke demokratske akcije Bakirom Izetbegovićem počeo je nešto iza 14 sati u restoranu „Barka“ u Istočnom Sarajevu, prenosi Fena.

Banjalučki mediji podsećaju da je prvobitno najavljeno da će sastanak biti održan u Administrativnom centru Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, a da je u međuvremenu došlo do promene lokacije, pa se on održao u restoranu u tom gradu.

Domaćin sastanka je bio šef delegacije EU i specijalni predstavnik EU Lars-Gunnar Vigemark, a prisustvovali su mu i premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović i predsedavajući Veća ministara BiH Denis Zvizdić.

Dodik je u subotu izjavio da se radi jedino o poštovanju prema ambasadoru EU koji pokušava da održi taj sastanak.

„Što se mene lično tiče, imao sam jedan razgovor sa Mladenom Ivanićem i tu se uspostavila jedna dobra konstrukcija da se putem zajedničkog koordinisanja nas iz Republike Srpske i Ivanića pokušaju obezbediti određena poboljšanja“, rekao je Dodik.

Izetbegović je u petak izjavio da smatra da se predsednik Republike Srpske Dodik „igra vatrom“ planiranjem referenduma o Danu Republike Srpske, koji bi trebalo da bude održan 25. septembra.

„On uvek pokušava da podigne crtu onoga što je dozvoljeno u ovoj zemlji i što je prihvatljivo za međunarodnu zajednicu. Ako pređe tu liniju, to neće proći bez posledica“, rekao je Izetbegović za AFP, a preneli banjalučki mediji.

(BETA, TANJUG)

Share this post: