Vlada Srbije ima strategiju za „slučaj Trepča“

milovan drecun skupstina

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za KiM Milovan Drecun izjavio je da je Vlada Srbije usvojila „promišljenu i održivu strategiju“ povodom „slučaja Trepča“.

Kako je rekao, Beogard će na diplomatski način odgovoriti na jednostrane poteze privremenih institucija Kosova o pokušaju konfiskacije kombinata Trepča.

On je novinarima u Skupštini rekao da će tom strategijom biti zaustavljene eventualne štetne posledice, i da će:

  • Vlada obavestiti relevantne međunarodne organizacije o kršenju nekih osnovnih povelja međunardnog prava
  • šef diplomatije Ivica Dačić će poslati pisma članicama Saveta bezbednosti UN u kojima će detaljno objasniti problem Trepče
  • Dačić će na redovnoj sednici Saveta bezbednosti u novembru takođe će govoriti o Trepči
  • preduzeće se „pravne aktivnosti“ za zaštitu imovine Srbije, prvenstveno Fond za razvoj koji je vlasnik 55 odsto Trepče

„Te aktivnosti se kreću od poništavanja akata i šalje se snažno upozorenje svima koji bi mogli da uđu u bilo kakve poslovno-finansijske odnose na osnovu tih akata da neće biti važeći. Dakle, ti akti su poništeni što se Srbije tiče“, dodao je Drecun.

On je naveo i da pitanje arbitraže nije isključeno, jer je „za Prištinu arbitraža izuzetno problematična zato što nema nijedan dokaz o vlasništvu imovine koju hoće da otme Srbiji“.

Drecun je kazao i da je naloženo da nadležna ministarstva stvore uslove da Trepča nastavi da radi, da 3.000 zaposlenih može da prima platu, da Trepča može da se razvija.

Po njegovim rečima, u bezbednosnom delu interesantno je da je Vlada odlučila da zahteva od KFOR-a da spreči bilo kakve jednostrane pokušaje Prištine nasilnim akcijama stavi pod kotrolu severni deo kombinata.

Govoreći o imovini Telekoma Srbije na Kosovu, Drecun je rekao da su predstavnici EU napravili nepromišljen i pogrešan potez kada su postavili nekakve uslove i nekakve rokove da se prihvati ono što je Priština tražila, kao i da jednostrana rešenje nisu moguća.

(BETA)

Share this post: