VLADIMIR PUTIN ZA BLUMBERG: Rusija nikome nije neprijatelj, bićemo prijatelji EU i Americi!

Na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku predsednik Rusije je 2. septembra dao intervju za međunarodni informacioni holding Bloomberg.

Razgovor je bio posvećen važnim pitanjima svetske politike i ekonomije. „Ruska reč” sažeto navodi najvažnije izjave Vladimira Putina.

1. Rusija je spremna da razgovara sa Japanom o Kurilskim ostrvima

Jedan od gostiju foruma u Vladivostoku je bio premijer Japana Šinzo Abe.

Na pitanje dopisnika Blumberga da li je moguć kompromis između Rusije i Japana po pitanju Kurilskih ostrva (koja su posle Drugog svetskog rata pripala Rusiji, što Japan sada osporava), Putin je odgovorio da je Rusija spremna za obnavljanje dijaloga koji je zamrznut pre nekoliko godina na inicijativu japanske strane.

Ne radi se, međutim, o trgovini teritorijom, nego treba tražiti kompromis koji odgovara i jednoj i drugoj strani.

„Nije reč o nekakvoj razmeni ili prodaji [teritorije]”, istakao je Putin. „Reč je o potrazi za rešenjem u kome nijedna strana neće imati utisak da je na gubitku”.

2. Nedopustiva je revizija rezultata Drugog svetskog rata

Dopisnik Blumberga je u šali pitao Putina da li je Rusija spremna, na primer, da se odrekne Kalinjingrada (nekadašnji Kenigzberg, pripao je Rusiji posle Drugog svetskog rata). Predsednik mu je ozbiljno odgovorio da je revizija rezultata Drugog svetskog rata Pandorina kutija koju je veoma opasno otvarati.

„Onda ne treba diskutovati samo o Kalinjingradu, nego i o istočnim teritorijama Nemačke, o Lavovu koji je bio deo Poljske, itd, itd.”, rekao je Putin i dodao da je bolje to ne dozvoliti.

3. Moskva će nastaviti da razvija i diverzifikuje odnose sa Pekingom

Opadanje prometa robe sa Kinom (2015. godine je promet opao na 70 milijardi dolara, a cilj je bio da 2020. godine on dostigne 200 milijardi dolara), po mišljenju predsednika Rusije, uslovljeno je padom cena nafte i gasa, a to su proizvodi koje Rusija tradicionalno izvozi. Kina, međutim, i dalje ostaje važan partner Rusije, i saradnja dveju zemalja obuhvata sve više sfera.

Pored trgovinskih odnosa, Rusija i Kina su prešle na sasvim novi nivo kooperacije, rekao je predsednik Rusije i nabrojao nove sfere zajedničkog rada: kosmičke programe, mašinogradnju, železničke pruge za brze vozove, izgradnju nuklearne elektrane u Tjanvanu, itd.

4. Rusija se zalaže za zamrzavanje nivoa eksploatacije nafte

Govoreći o izuzetno niskoj ceni nafte, Putin je naglasio da Rusija podržava ideju o stabilizaciji cena putem zamrzavanja nivoa eksploatacije, i taj stav ona ne menja.

Ispostavilo se, međutim, da stabilizacija cena nije moguća zbog politike drugih zemalja koje izvoze naftu, konkretno Saudijske Arabije. Ruski predsednik je izjavio da će to pitanje možda razmotriti u susretu sa zamenikom saudijskog princa na samitu G-20.

Prema Putinovom mišljenju, optimalna politika zemalja koje izvoze naftu sastojala bi se u zamrzavanju eksploatacije na određenom nivou uz izvesne preferencije koje bi imao Iran, jer se on tek pojavio na tržištu posle ukidanja sankcija.

„Iran počinje sa veoma niske pozicije zbog dobro poznatih sankcija pod kojima je bio”, rekao je Putin. „Bilo bi nepravedno ostaviti ga na tom ’sankcionisanom’ nivou”.

5. Kremlj je spreman da oslabi ulogu države u ekonomiji Rusije

Pomenuvši u intervjuu da će verovatno biti prodato 19,5% akcija najveće ruske naftne kompanije „Rosneftь” (sada državi pripada 69,5% akcija), Putin je rekao da Rusija podržava dalju privatizaciju ekonomskih aktiva.

Prodaja paketa akcija kompanije „Rosneftь” planirana je za ovu godinu. Putin je takođe izjavio da se Rusija sprema za privatizaciju jednog dela paketa akcija kompanije „Alrosa”, koja je jedna od vodećih u svetskoj industriji dijamanata.

6. Rusija nema veze sa hakerskim napadima na servere Demokratske stranke SAD; Moskva je spremna da sarađuje sa svakim predsednikom SAD

Putin je i ovoga puta odbacio optužbe da je Rusija izvršila hakerski napad na servere Demokratske stranke SAD.

Ranije su u zapadnim medijima pominjane verzije da su za curenje informacija odgovorni ruski hakeri. „Ne znam ništa o tome. Mi se na državnom nivou sigurno time ne bavimo”, naglasio je Putin.

Na pitanje da li bi želeo da na čelu Bele kuće vidi Klintonovu ili Trampa, ruski predsednik je odgovorio: „Ja bih želeo da imam posla sa čovekom koji može da donosi odgovorne odluke i da ispunjava postignute sporazume”. Rusija se ne meša u unutrašnja pitanja drugih zemalja, naglasio je on.

7. G-20 treba da se usredsredi na ekonomiju

Govoreći o sve izraženijem politizovanju samita G-20 (ovogodišnji će biti održan 4. i 5. septembra u Hangdžuu, u Kini), predsednik Rusije je podsetio da je to pre svega forum za razgovor o ekonomiji, i da stoga G-20 treba da se usredsredi upravo na razmatranje ekonomskih pitanja.

„Mislim da G-20 ne bi trebalo da se meša u te stvari… Bolje je da se za to pronađe neki drugi format”, izjavio je Putin govoreći o mogućem razmatranju sirijskog pitanja na predstojećem samitu. Po njegovom mišljenju, takva pitanja je najbolje razmatrati u UN i u Savetu bezbednosti.

8. Rusija je zainteresovana da Evropa bude stabilna, i da evro bude jaka valuta

Povodom budućnosti Evropske unije i evrozone posle Bregzita Putin je istakao da vodeće zemlje Evropske unije imaju pragmatičan stav prema ekonomskim pitanjima i verovatno će to doprineti jačanju evra i rešavanju postojećih ekonomskih problema Evropske unije.

„Ja ne isključujem mogućnost da će biti donete nekakve odluke koje će konsolidovati grupu zemalja jednakih po nivou ekonomije, i to će, po mom mišljenju, samo doprineti jačanju evra”, rekao je predsednik.

On je podsetio da Rusija 40% svojih deviznih rezervi drži u evrima i zato je Moskva, i pored postojećih političkih neslaganja, zainteresovana za stabilnost evrozone.

9. Odnosi Rusije i Velike Britanije zavise od SAD

Na samitu G-20 u Hangdžuu Vladimir Putin će se prvi put sresti sa premijerkom Velike Britanije Terezom Mej.

Odgovarajući na pitanje kako će se graditi rusko-britanski odnosi u kontekstu Bregzita, Putin je rekao: „Naši odnosi sa Velikom Britanijom ne zavise od njenog prisustva ili odsustva u Evropskoj uniji, nego od njenih posebnih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama”.

Odnosi između Rusije i Velike Britanije koji, prema Putinovom mišljenju, u poslednje vreme nisu baš najbolji, mogu se poboljšati ukoliko London bude sprovodio nezavisniju spoljnu politiku.

10. Saglasnost između SAD i Rusije po pitanju Sirije je moguća

Ruski predsednik je istakao da pregovori između Rusije i SAD o sirijskom pitanju nisu laki. Da bi se postigao napredak neophodno je povući granicu između umerene opozicije i terorista, a to pitanje nije rešeno od samog početka pregovaračkog procesa.

Sa druge strane, Putin smatra da je u najskorijoj budućnosti moguć napredak: „Ja ne isključujem mogućnost da u najskorije vreme mi već možemo postići neki dogovor i predočiti naše sporazume svetskoj javnosti”.

Pored toga, predsednik je izjavio da je Rusija u kontaktu sa Turskom i ne protivi se njenoj operaciji na severu Sirije.

(Ruska reč)

Share this post: