VUČIĆ BESAN: SAZVAO HITNU SEDNICU VLADE SRBIJE!

vucic vlada premijer

Vlada Srbije održaće u petak sednicu na kojoj će biti jedina tema odluka suda u Francuskoj da Ramuša Haradinaja pusti da na slobodi čeka na odluku o izručenju.

Sednica Vlade zakazana je za sutra u 10.00 časova.

Premijer Aleksandar Vučić je za sutra, po povratku iz Indije, gde je boravio u zvaničnoj poseti, zakazao sednicu vlade, potvrdio je Tanjugu potpredsednik vlade Nebojša Stefanović.

Na sednici će biti zauzet stav prema toj odluci suda u Kolmaru.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić je za RTS rekao da Vlada Srbije neće reagovati na tu odluku francuskog suda, navodeći da je tim povodom premijer za sutra zakazao sednicu vlade na kojoj će biti doneta odluka.

Premijer Vučić je u sredu uveče rekao da mu ne pada na pamet da štiti one koji su činili najteže zločine, u ovom slučaju protiv našeg naroda, ali i protiv bilo kog naroda.

Sud u francuskom gradu Kolmar odlučio je da iz pritvora pusti Haradinaja, oduzevši mu pasoš i uz obavezu da se dva puta nedeljno javlja policiji.

Oglasilo se i srpsko Ministarstvo privrede iz kojeg navode da ekstradicioni postupak u vezi sa izručenjem Haradinaja i dalje traje.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je pred sudom u Kolmaru da su optužbe iz Srbije koja ga tereti za ratne zločine političke.

„Ovo što radite ovde je zloupotreba prava“, rekao je Haradinaj.

Haradinaj, kojeg su francuske vlasti uhapsile 4.januara, na slobodi će sačekati konačnu odluku o zahtevu Srbije za njegovu ekstradiciju.

Srbija je pre dva dana poslala Francuskoj zahtev za izručenje Haradinaja, a danas je prosledila i dopunu zahteva sa pratećom dokumentacijom i novim dokazima.

Srbija Haradinaja traži za zločine nad civilnim stanovništvom u toku 1999. godine za koje mu se nije sudilo u Hagu.

Francuski sud nije danas odlučivao o zahtevu Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja već samo o merama kojima će obezbediti njegovo prisustvo u toku postupka odlučivanja o srpskoj molbi, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu pravde.

Ekstradicioni postupak je u toku, a sud u Kolmaru će u narednom periodu zakazati ročište na kojem će biti saslušan Haradinaj povodom srpskog zahteva za izručenje, objasnili su u tom ministarstvu.

Nakon toga sud će dati svoju procenu i mišljenje o ispunjenosti uslova za ekstradicju.

Po pravosnažnosti sudske odluke o izručenju Haradinaja, konačnu odluku da li se usvaja zahtev Srbije doneće Ministarstvo pravde Francuske.

(B92, BETA, TANJUG)

Share this post: