VUČIĆ: „Kažu prihvatite to, kad prihvatimo – puj pike, ne važi“

U dijalogu sa Prištinom dovedeni smo u situaciju da na jednu stvar kažemo „ne“ kako bismo bili proglašeni krivima za sve, rekao je premijer Aleksandar Vučić.

„Priština se bavi najprljavijom propagandom. Moja poruka Srbima je – nemojte nasesti na provokacije, mir je naš interes“, rekao je Vučić.

Premijer je u pauzi sastanka s predstavnicima kosovskih Srba u Raškoj kazao da su predstavnici Prištine tokom „teških razgovora“ stalno menjali predloge.

U sat vremena neko četiri puta menja predloge koje posle naše saglasnosti opet menja i kaže puj pike ne važi„, izjavio je premijer.

Premijer je rekao da je među četiri postignuta sporazuma i jedan o Kosovskoj Mitrovici.

„Počinili smo mnoge kompromise kako bismo sačuvali mir za celu Srbiju i njene građane, kao i građane na Kosovu. 8. decembra došlo je do dogovora oko samog mosta u Kosovskoj Mitrovici, u međuvremenu, prištinska delegacija je rekla da oni nisu ovlašćeni da sklapaju taj sporazum i povukli se.

Puj pike, ne važi. Ni kosovski zakoni po kojima je taj potporni zid u nadležnosti lokalnine samouprave po njima ne važi“, kazao je on.

Kažu, to što ste prihvatili nije dovoljno i ne važi. Dovedeni smo da na jednu stvar kažemo „ne“ da bismo bili krivi i odgovorni za sve – to smo shvatili, a o Zajednici srpskih opština nismo mogli ni da govorimo„, rekao je premijer.

Važno je da sačuvamo mir i to ćemo činiti, ponovio je Vučić, dodajući da su razgovori sinoć u Briselu biti teški, da „ceo dan govore kako ih neko ugrožava – srpska policija i vojska, a gde su one“.

Nekome je nečista savest, a nas optužuju za propagandu, primetio je Vučić, a Srbe s Kosova pozvao da budu mirni i ne napuštaju svoja ognjišta, a „mi ćemo se boriti istinom i pravdom“.

(B92)

Share this post: