VUČIĆ NAREDIO SRBIMA SA KOSOVA: „Povucite sve odluke koje idu na štetu Srba“

Ilustracija

foto: Beta

U Vladi Srbije održan je sastanak premijera Aleksandra Vučića sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, koje je pozvao na razgovor nakon što je unutar Srpske liste došlo do razmimoilaženja po pitanju sprovođenja državne politike.

Premijer Aleksandar Vučić je predstavnicima Srba sa KiM danas dao rok da do 31. decembra povuku sve štetne odluke, ako žele da učestvuju u onome što je jedinstvena politika Srba i države Srbije na KiM, izjavio je šef Kancelarije za KiM Marko Đurić.

On je novinarima rekao da je premijer Srbima sa KiM jasno poručio da sve njihove odluke moraju biti jedinstvene.„

Oni koji su samostalno i bez Vlade Srbije doneli političke odluke o smeni Ljubomira Marića moraju, da bi se sačuvalo jednstveno delovanje Srba, ako žele da učestvuju u onome što je jedinstvena politika Srba i države Srbije na Kosovu i Metohiji, da do 31.decembra povuku svoje štetne odluke“, precizan je bio Djurić.

Djurić je, nakon sastanaka premijera sa Srbima sa KiM, ukazao da Mirjana Jevtić, koja je postavljena na mesto kosovskog ministra, umesto Marića, treba da se povuče.

„Sve odluke Srba na Kosovu i Metohiji treba da budu donesene na jedinstven način, dogovorom, ne svađama, nego konsenzusom“, podvukao je on.

Na sastanak, kojem prisustvuje i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, u Beograd su doputovali poslanici Srpske liste, kao i ministri u kosovskoj vladi, potpredsednik Branimir Stojanović, ministar Dalibor Jevtić, kao i smenjeni ministar Ljubomir Marić.

Za stolom sa premijerom sede i poslanici iz Srpske liste koji su, pristankom na smenu Marića izazvali razdor.

Deo poslanika sa te liste na svoju ruku, bez konsultacija sa Vladom Srbije, prekinuo je bojkot kosovskih institucija i vratio se u pokrajinsku skupštinu čime je praktično potvrdio da se slaže sa smenom ministra Ljubomira Marića, umesto kojeg je kosovski premijer Isa Mustafa uz njihovu saglasnost postavio Mirjanu Jevtić iz Pokreta socijalista (PS).

Premijer je ranije najavio da će na tu priču staviti tačku, a to će istovremeno biti i tačka na navode o sukobu ministra i predsednika PS Aleksandra Vulina i direktora Kancelarije za KiM Mraka Đurića, odnosno SNS.

Vučić je pre nekoliko dana rekao da ima puno poverenje u ministra Vulina i da je do sukoba njegove stranke PS i Srpske liste na KiM došlo zbog uplitanja stranih faktora i Albanaca.

„Neki ljudi su dali sebi za pravo da urade nešto što je protivno interesima Republike Srbije. Tu je bio upleten i strani faktor i naravno Albanci, bilo je različitih stvari o kojima ne bih danas da govorim.

U ponedeljak sam sazvao sastanak u devet ujutru. To je rasplet i kraj priče“, rekao je Vučić.

Vulin je u međuvremenu pošto su većina „odmetnutih“ od državne politike ččlanovi PS upozorio da ko se ne odazove pozivu premijera neće više biti član te stranke.

Agencije

Share this post: