VUČIĆ: Neću da vređam Hrvate, reagovaćemo odgovorno na zabranu referenduma u RS!

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić

Vitalni značaj je stabilnost i mir u regionu, rekao je srpski premijer Aleksandar Vučić na današnjoj konferenciji za medije nakon sastanka sa diplomatskim korom.

Vučić je istakao da nekima reči stabilnost i mir zvuče kao fraza, dodajući da on smatra da su one suština napretka u budućnosti.

– Naglasio sam da će naša politika, sa čime se ministar Dačić (Ivica op.a.) nije u potpunosti složio, biti politika uzdržavanja, uzdržavanja do maksimuma, neodgovaranja, neogovaranja, politika ćutanja jer se mi ne plašimo budućnosti ukoliko budemo mogli da radimo, ali se plašim i brinem ako se budemo bavili nekim drugim stvarima koje nisu rad i ekonomski napredak – kazao je premijer Srbije.

Najteža sedmica

On je rekao da je iza njega jedna od najtežih sedmica jer je kao predsednik Vlade morao da prećuti najteže uvrede iznete na račun te zemlje.

– Ne možete da zamislite koliko mi je teško kao predsedniku Vlade, koji sam spreman da prihvatim udarce i uđem u obračun sa onima koji govore neistine na račun Srbije.

Prećutao sam najteže uvrede da je Srbija šaka jada. Ne postoji teža uvreda koju neko sa tako važnog mesta može da iznese – istakao je Vučić.

On je to uradio, kako je rekao, ne zato što se lično plašio već zato što na tako nešto ne možete da odgovorite, a da ne uvredite neke druge ljude.

 – Ja neću da uvredim druge ljude, ni hrvatsku državu, ni hrvatski narod. Neću da uvredim ni one koji su rekli da sam sam sebe napao, da su moje naorale napale njihovo kamenje.. Nikakav problem, govorite šta želite. Naš posao je da sačuvamo mir, da imamo visok rast, da spuštamo nezaposlenost – kazao je Vučić.

On je istakao da će u budućnosti raditi sve da poploča put boljim odnosima.

Prisetio se i situacije kada je napadnut u Potočarima rekavši da nijednog trenutka nije spustio glavu već je udarce i kamenje primio uzdignute glave.

Sastanak u Beogradu

Vučić je poručio da će vlast u Beogradu reagovati odgovorno i ozbiljno u slučaju da visoki predstavnik u BiH zatraži zabranu referenduma u RS.

– Nema sumnje da ćemo želeti da čujemo stav svih srpskih predstavnika i da ću ih odmah pozvati u Beograd i zamoliti da se i s nama konsultuju ukoliko do takve odluke dođe – rekao je Vučić.

 Dodao je da nije problem da se nađe sa Miloradom Dodikom i Mladenom Ivanićem i ostalim srpskim predstavnicima kako bi se videlo koja je najmanja šteta za srpski narod.

– Moramo da se konsultujemo i razgovarmo da izvučemo najmanju štetu, odnosno najveću korist za naše građane i narod – rekao je Vučić.

 Nemile scene u Novom Pazaru

Kako kaže, zabolelo ga je to što su najtiše vikali „Vučiću, pederu“, a malo glasnije „Ubij, zakolji da Srbin ne postoji“, ali i napomenuo da i sa druge strane skandiraju „Ubij, zakolji da Turčin ne postoji“.

On se osvrnuo i na nemile scene u Novom Pazaru tokom jučerašnje utakmice domaćeg tima i Crvene Zvezde.

 – To mora da se zaustavi, Srbija je otadžbina svih njenih građana, u Srbiji svi moraju da žive mirno. Uskoro ću posetiti i Novi Pazar.

Dok sam predsednik Vlade, ma koliko to trajalo, neću dozvoliti da Bošnjaci budu napadnuti, da Srbi budu napadnuti, ili bilo ko drugi – kazao je on.

Prema njegovim rečima, ako je to politika zbog izbora, utoliko je gore da neko dobija glasove na mržnji prema Srbima.

– Toga kod nas nema, tema nije bila ni Hrvatska, ni BiH, i neću ništa reći ni Milanoviću ni Plenkoviću.

Neka rade šta im je volja. Super, ja sam kriv, samoubica po prirodi.

Samo ostavite Srbiju na miru da možemo da se bavimo svojim poslom, za nas je budućnost važnija od prošlosti – ukazao je Vučić.

(Global CIR/Avaz)

Share this post: