VUČIĆ ODGOVORIO NA KRITIKE: „Ja sam rekao osam i toliko su osvojili!“

vucic vlada premijer

Premijer Srbije Aleksandar Vučić obećao je da će srpski sportisti koji su osvojili medalje na Olimpijskim igrama u petak dobiti novčane nagrade.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao i da ne želi da odgovara „raznim ološima koji vređaju naše olimpijce“.

„Želim da čestitam sportistima, to su njihovi rezultati i ja zato nisam bio na utakmicama i masovnim dočecima jer nikada nisam hteo da se kitim tuđim perjem. Ja sam jedan od retkih koji je pogodio koliko medalja će osvojiti.

Ja sam rekao osam i toliko su osvojili. Zato što znamo koliko vrede i koliko je država uložila u te sportiste“, rekao e Vučić.

On je dodao da nije razumeo da li se našao među optuženima kada na početku takmičenja nije bilo osvojenih medalja.

„Nisam razumeo da li smo optuživani kad nije bilo medalje. Govorili su Toma je baksuz, Vučić nije dao pare, a kad su osvojili opet su usledile kritike. Kritikuju me kada odem u Moslkvu – kažu vraća nas u 19. vek, kada odem u SAD onda sam izdajnik…“, rekao je premijer.

„Ali, ja sam na to u Srbiji navikao i naučio sam to“, rekao je Vučić i istakao da ne želi da odgovara „raznom ološu“, koji je u stanju da vređa olimpijce zato što im se ne sviđa njihov stav po određenim pitanjima.

„Ne želim da odgovaram raznom ološu koji vređa naše olimpijce. Neći da odgovaram raznim ološima koji su se obrušili na Davora Štefaneka i Ivanu Španović. Alal vera majstori“, rekao je Vučić.

„Hoću da uđem u ozbiljnu debatu o finansiranju sporta“, poručio je Vučić.

Vučić je objasnio da je „ološima, bednicima i jadnicima nazvao sve one koji su brutalno vređali Ivanu Španović, Davora Štefaneka i Andriju Prlainovića“.

Premijer je rekao da će olimpijcima biti isplaćeno oko tri miliona evra.

„Želim da kažem da od kada sam premijer sve nagrade sportistima su isplaćene u rekordnom roku, roku od sedam dana. To nije pitanje odnosa prema sportu, već prema građanima Srbije.

Imamo dobro stanje finansija. Ja vam obećavam da će svim olimpijcima u petak biti isplaćen novac, ukupno oko tri miliona evra“, kazao je Vučić.

On je dodao da su nagrade uvećane.

Vučić je rekao i da je država preko Olimpijskog komiteta izdvojila više od osam miliona evra za pripreme olimpijaca.

„To je onoliko koliko država može. Možda može i više, ali mi recite odakle, ali da mi posle ne kažete da podržavate štrajkače“, rekao je Vučić, i naglasio da veruje da će Srbija na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine osvojiti 15 medalja, jer će biti pripremljena za to.

On je istakao da Srbija sada ima najbolje uslove u regionu Zapadnog Balkana i da u to nema sumnje.

Vučić je precizirao da će Srbija za zlatnu medalju izdvojiti 40 do 45.000 evra, za srebrnu i bronzanu medalju od 30 do 35.000 evra, ali i podsetio da država izdvaja i 166.000 dinara po pojedincu na mesečnom nivou za nacionalne penzije.

Vučić je rekao da je uveden sistem da jedan čovek može da obavlja samo jednu funakciju u sportu i da veruje da se to, uz jedan izuzetak, doslovno sprovodi.

Takođe, nijedan savez ili klub ne može da dobije vise od 20 odsto, danas se finansiraju mali sportovi i lokalne samouprave moraju da ulaže više u sport, a ne samo u fudbal, što je ranije služio za malverzacije.

„Uveli smo i to da visina članarine ne može za malolentne sportiste da bude veća od deset odsto od prošečne zarade u Srbiji“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da postoji falinka u sistemu sporta za koju, kaže, nije kriv ministar sporta, već on lično i vlada, a to je činjenica da niko nije za privatizaciju u sportu.

(Mediji)

Share this post: