VUČIĆ ODUŠEVIO SRBE: Odbrambena industrija biće motor srpske privrede! (VIDEO)

Osmi međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „Partner 2017“ otvoren je danas u Beogradu, uz ocenu predsednik Srbije Aleksandra Vučića da ta manifestacija predstavlja važno mesto za predstavljanje mogućnosti naše odbrambene industrije, ali i za nova partnerstva.

Sve veći broj izlagača govori o tome koliko ova manifestacija postaje prestižna, primetio je Vučić.

Kako je rekao, uveren je da ona može da „dobije ubrzanje“ i da se održava na godišnjem nivou.

Posebno je istakao da je to prilika za nova partnerstva i razvoj biznisa.

Vučić je rekao da naša namenska indistrija ne služi samo kao pomoć sopstvenoj odbrani zemlje, već kao način i sredstvo za razvoj ekonomije i samim tim povećanje životnog standarda svih naših građana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da u našoj odbrambenoj industriji leži budućnost, te najavio otvaranje fabrike municije u Uzićima, za dva dana.

– Kada vide fabriku svi građani će moći sa ponosom reći da su srećni što su građani zemlje koja je mogla takvu fabriku svojim znanjem i svojim sredstvima da podigne – poručio je on.

Vučić je kazao da svih 20.000 radnika u odbrambenom sektoru koji vredno rade, time pomažu sigurnosti građana, garantuju odbranu i bezbednost, ali doprinose našem ubrzanom ekonomskom razgovoru.

Rekao je da su državne kompanije iz ovog sektora nosioci ekonomskog razvoja, ali da nisu jedine, već su tu i privatne firme.

Ukazao je da privatne kompanije doprinose sve više ekonomskom boljitku i prodaji raketa Grad za Oganj i druge naše sisteme su u ovom trenutku u svetu najtraženije.

Možemo da ih razvijamo samo uz znanje inženjera u jednoj ili dve privatne kompanije u našoj zemlji, a to radimo zajedno sa našim državim kompanijama, čime podstičemo državni i privatni biznis.

Nova generacija naoružanja doprinosi većoj odbramnenoj moći naše zemlje i doprinosi napretku naše ekonomije.

– Strane kompanije moći će, u narednom periodu, da učestvuju u srpskoj odbrambenoj industriji do 49 odsto, zahvaljujući izmenama zakona koje je pripremilo Ministarstvo odbrane – izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Moći ćemo da primimo strano znanje, pamet i novac, jer Srbija ima tradiciju u proizvodnji oruđa i oružja – rekao je Vučić na otvaranju sajma naoružanja i vojne opreme „Partner 2017“ u Beogradu.

On je istakao da će to dodatno omogućiti da odbrambena industrija bude motor zamajac srpske privrede.

Vučić je dodao da će u ovoj godini fabrikama odbrambene industrije biti isplaćeno 49,9 miliona evra, kao podrška države za unapređenje sopstvenih kapaciteta.

Predsednik je podsetio da je Srbija od 2014. do 2016. investirala 126 miliona evra u odbrambenu indstriju Srbije i Jugoimport SDPR.

– Napravili smo više novih fabrika i pogona, i ono za šta su nam se nekada smejali, od toga da su govorili za “lazara“ da će ostati samo maketa, a mi završavamo treći, unapređeni model ovih dana u Tehničko-opitnom centru. To je postalo oruđe kojim možemo da se ponosimo i na čijem unapređenju mozemo i u budućnosti da radimo -rekao je Vučić.

Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „Partner 2017“ održava se od 27. do 30. juna 2017. godine, a pokrovitelj ove manifestacije je Ministarstvo odbrane u suorganizaciji sa JP „Jugoimport SDPR“ i u organizaciji Beogradskog sajma.

Na međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme „Partner 2017“ učestvovuje 128 izlagača iz 21 zemlje, kao i iz Srbije i na njemu će ekskluzivno biti otkriveni nova „Nora“ i lanser za raketu „Šumadija“.

„Nora“ od 155 milimetara je dosta različita od ove koja postoji trenutno, na njoj su otklonjene sve manjkavosti i zamerke koje je stara imala, objasnio je uoči sajma ministar odbrane Zoran Đorđević.

Na sajmu se prikazuju i lanseri od 107 milimetara, nova minobacačka oprema, zatim komandno vozilo za Alas (raketni sistem), kao i lanser za raketu „Šumadija“ od 300 kilometara.

„Partner“ sajam posećuju brojne visoke delegacije iz celog sveta, kao i predstavnici NATO-a, Evropske odbrambene agencije i ostalih međunarodnih vojno-bezbednosnih organizacija.

Otvaranju su prisustvovali predsednik RS Milorad Dodik, ministar odbrane Zoran Đorđević, ministarka pravosuđa Nela Kuburović, kao i predstavnici brojnih ambasada, vojne delegacije Indije, Kazahstana, Alžira, Egipta, Rusije, Meksika, Indije, Kipra, Togoa, Libana.

(Tanjug)

Share this post: