VUČIĆ OŠTRO: Ne brinite, prijavio sam ja Hrvate tamo gde treba, neka ih vrate u 41′

vucic sns srpska napredna stranka

U pismu evropskim funkcionerima, Junkeru, Mogerini, Hanu i predsedniku EP, ukazao sam na situaciju u regionu i na ogoljenu antisrpsku politiku koja se vode, pre svega u Hrvatskoj, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za štampu.

Mandatar Aleksandar Vučić rekao je da je danas kasno posle podne u ime Vlade Srbije uputio pismo predsedniku Evropske komisije Žan Klod Junkeru, visokoj predstavnici za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federiki Mogerini, komesaru za proširenje i susedsku politiku Johanesu Hanu, kao i predsedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu.

„Reč je o događajima koji ozbiljno ugrožavaju regionalnu stabilnost“, rekao je premijer na pres konferenciji.

Vučić je kazao da su u tom pismu faktografski navedeni događaji koji utiču negativno na očuvanje mira i političke stabilnosti u regionu.

„Naveli smo to sa čim smo se sve suočavali u prethodnom periodu, i faktografski pokazali šta je to što je Sbrija morala da istrpi u prethodnom epriodu. Od podizanja spomenika istaknutim teroristima pravosnažno osuđenim tetroistima u zemalja EU, do rehabilitacije i ukidanaj presude zločincima iz Drugog svetskog rata i poslednjih ratova, do toga da lica koja su osuđena u Sbriji, a koja su ustupljena za izdržavanje kazne u Hrvatskoj danas ne izdržavaju već se brčkaju na moru jer su navodno bolesni“, objasnio je on.

Prema Vučiću, postoji bezbroj stvari koje govore o tome kako i na koji način se pre svega u Hrvatskoj vodi jedna ogoljena antosrpska politika.

On je istakao da Srbija nije provocirala, nije učinila nijedan pogrešan potez, osim što je izrazila neslaganje i reagovala protestnim notama na događaje koje je naveo.

„Nismo se bavili političkom analizom, osim što sam rekao da sve što se dešava na ozbiljan način utiče na očuvanje stabilnosti, što je od značaja za našse i građane regiona“, podvukao je on,  dodajući da Srbija ničim nije doprinela takvim stavovima, nijednim svojim gestom i stavom.

On je istakao da je uveren da će moći da računa na nekakvu reakciju EU, „pa makar to bio odgovor da su i jedni i drugi krivi“.

„Siguran sam da ovo nisu vrednosti Evropske Unije“, rekao je Vučić. „Poistovećivanje Mira Barišića i Gavrila Principa da nije smešno bilo bi tragično. Prosto kao da živimo na nekoj drugoj planeti. Mnogio zaboravljaju da je Austro-ugarska vlast bila okupaciona“, poručio je Vučić.

Premijer je dodao da Srbija i Hrvatska „ne igraju ping-pong“, podvlačeći da Srbija ništa nije uradila kako bi naudila Hrvatskoj, Hrvatima u toj državi i u Srbiji.

„Naša je obaveza da se ne saglasimo sa politikom proglašavanja zločinaca za svece, proglašavanja terorista za heroje kojima treba da se podižu spomenici. Samo još nedostaje da Branimiru Glavašu podignu spomenik za života“, rekao je Vučić.

On je dodao da je od evropskih zvaničnika zatraženo objašnjenje gde je Srbija pogrešila.

„Jedva čekam taj odgovor da vidim šta je Srbija pogrešno uradila. I neće biti odgovora, već floskule – ‘vodite politiku Miloševićeve propagande’, naslednici ste srpskog agresora. Najbrutalnije uvrede, bez činjenica“, rekao je Vučić naglasivši da Srbija neće prećutati podizanje spomenika teroristima.

Kako je istakao, hoćemo da ostane zapisano da se mala Srbija u odnosu na EU pobunila protiv terorizma i fašizma, da je uputila protestnu notu i da se Srbija neće saglasiti sa podržavanjem rastućeg fažizma, u šta spada i podizanje spomenika Miri Barešiću, ubici jugoslovenskog ambasadora Rolovića, 70-tih prošlog veka.

„Hrvati su ušli u tu zajedničku državu da bi bili pobednici, a ne da bi pripadali poraženoj nacističkoj strani. A onda je odjednom taj ambasador bio okupator“, rekao je Vučić, ukazujući da je njegovom ubici, čoveku osuđenom za terorizam podignut spomenik u Hrvatskoj.

Vratite se u 1941, uživajte u crnim odorama, nas samo ostavite na miru, poručio je Vučić.

Srbija podržava sporazum Dodika i Izetbegovića

Srbija podržava sporazum koji su u Istočnom Sarajevu potpisali lider SDA Bakir Izetbegović i predsednik SNSD Milorad Dodik o mehanizmu koordinacije, rekao je Vučić.

Vučić je ocenio da taj sporazum vodi miru i stabilizaciji i najavio da će Srbija i ubuduće podržavati sve sporazume koje postignu legitimni predstavnici tri naroda u BiH.

Premijer je na vanrednoj konferenciji za novinare ocenio da je situacija u regionu, inače, veoma komplikovana, te dodao da će Srbija činiti sve od sebe što može da očuva mir i stabilnost.

„Naš cilj je stabilizacija i mir, ali ne možemo da ćutimo i ne pstoji cena po kojoj ćemo da kažemo da je atetentator na jugoslovenskog ambasadora u Švedskog Rolovića, Miro Barešić heroj, a Stepinac svetac“, rekao je Vučić.

(Nedeljnik)

Share this post: