VUČIĆ POBESNEO: „Ništa svoje ne damo! Poništavamo sve akte institucija na Kosovu!“

vucic vlada premijer

Vlada Srbije donela je danas odluku o poništavanju svih pravnih posledica akata i radnjih privremenih institucija samouprave u Prištini koji se odnose na pravni i faktički položaj Trepče AD – rekao je premijer Aleksandar Vučić na današnjoj konferenciji za novinare posle sednice vlade.

Kosovski parlament usvojio je 8. oktobra zakon o Trepči, a kosovski premijer Isa Mustafa potvrdio da će „Trepča Sever“, kojom rukovodi Srbija, biti – ugašena.

– Ne mogu da razumem zašto su Albanci ovo uradili. Šta time žele da dobiju? Ne misle valjda da će u naš kombinat na severu da ulaze silom? Da kažu da je sva imovina njihova? Pa nije – rekao je Vučić.

Kako je istakao, „niko to ne može da nam otme“.

– Ne može da se dira u pravo svojine – istakao je Vučić.

On je upitao da li je moguće da su Albanci tak nešto uradili zbog njihovih unutarpolitičkih pitanja.

– Pa šta je sad ja trebalo da uradim? Da dođem ovde sa srpskom zastavom? – zapitao je premijer Srbije.

On je ocenio da je odluka kosovskih vlasti o Trepči, zapravo politička odluka koja samo može da donese štete Trepči i Srbiji.

Odgovarajući na pitanje novinara o eventualnim posledicama po bezbednost zbog ovakve odluke, Vučić je rekao:

– Ako neko misli da pošalje Rosu (specijalne jedinice kosovske policije) na sever, ja ga molim da to ne radi, da o tome ni ne razmišlja – istakao je Vučić.

Dijalog o telekomunikacijama ostaje, ali prvo pitanje imovine

Što se tiče telekomunikacija, pitanja oko koga se takođe vodi dijalog između Beograda i Prištine, Vučić je rekao da će o tome nastaviti da se priča u Briselu.

– Ali, prvo treba da razgovaramo o imovini. Od početka sam u Briselu tražio da razgovaramo o imovini, ali oni nikada nisu hteli da se o tom pitanju priča – rekao je Vučić.

(Agencije)

Share this post: