Vućić: Pretplata za RTS, prihvatljivih do 150 dinara

vucic

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će pretplata za Radio-televiziju Srbije (RTS) i RTV biti obavezna, ali neće biti viša od 150 dinara.

Mi smo doneli odluku da četiri milijarde iz budžeta izdvojimo za RTS i Radio-televiziju Vojvodine. I to znači da će svako morati da plaća pretplatu, zato što neće biti veća od 150 dinara„, istakao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je objasnio da je država izdvojila deo novca za RTS i RTV kako građani Srbije ne bi morali da plaćaju pretplatu 500 dinara.

„Dva su razloga zbog koji smo želeli ovo – prvi pre svega zbog prenzionera i onih koji su najredovnije platiše – i ako im kažete da mora da plati 500 dinara pretplatu, onda im zapravo niste ništa ni dali.

Ako to spustimo na nivo od 120 do 150 dinara to će nešto značiti ljudima….“, objasnio je Vučić odluku o pretplati za RTS.

Kako je rekao, i MMF je to podržao.

To je bio ključni motiv. Drugi motiv je bio taj da smo ostavili visoku sumu, pitanje je kakva bi naplata bila. Ne želimo da uništimo nacionalni servis.

To je dobra televizija i Srbija mora da uloži u ovaj servis. Bila bi šteta da nestane, kao što znam da je šteta što niko nije bio zainteresovan za Tanjug„, kazao je premijer i dodao da „oni koji kukaju za Tanjugom treba da plate“.

Vučić je rekao da je „ispalo da Tanjug vredi onoliko koliko se pljune vlada“, a da se niko nije ponudio i rekao „evo ja ću da dam da bi Tanjug opstao“.

 BEZ REBALANSA BUDŽETA POSLE 40 GODINA

On je kazao da je 2015. godina prva posle gotovo četiri decenije u kojoj nema rebalansa budžeta što znači da je Srbija na dobrom, stabilnom i sigurnom putu.

Premijer je najavio povećanje plata zaposlenih u javnom sektoru među kojima su prosvetari, policija, vojska, zdravstveni radnici….

On je ponovio da će prosvetni radnici dobiti pomoć od 7.000 dinara.

U teškim uslovima krenuli smo u reforme, sve što smo uradili s MMF, sve što smo dogovorili, uspeli smo razultatima da prevaziđemo. O ovoj 2015. godini govorim, to pokazuje da smo mnogo više, bolje, tačnije vodili naše javne finansije i da smo postali bar po tom pitanju uređena zemlja”, istakao je Vučić.

Premijer je naglasio da su izvor rasta srpske ekonomije na izvoz i investicije, kao i da je Srbija u svakom mesecu bila u plusu po prvi put u savremenoj istoriji.

BEOGRAD UVEK SPREMAN ZA DIJALOG

Vučić je rekao da je Beograd uvek spreman za dijalog sa Prištinom i da ne želi da koristi teške reči u vezi novih događaja i odluka prištinskih vlasti.

„Ne želim da koristim teške reči. Neću ni danas. Mi smo za dijalog uvek spremni. Ako smem da kažem umoran sam od ubrzane proizvodnje negativnih događaja u Prištini i nečijeg ćutanja“, poručio je on.

Upitan da li su budžetom za iduću godinu predviđena sredstva za Zajednicu srpskih 

opština (ZSO) Vučić je rekao da hoće.

On je objasnio da ćemo uvek u okviru naših rezervi imati dovoljno novca za ZSO.

„Nadam se da će neki ljudi biti odgovorniji i da će se mnogo ozbiljnije ponašati nego danas oko Kosova“, zaključio je Vučić.

VUJOVIĆ: VLADA NA DOBROM PUTU

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije bio je i ministar finansija Dušan Vujović koji je istakao daVlada Srbije veruje u sebe, i da je na dobrom putu, a o tome najbolje govori to što je preokrenuta prognoza rasta i to sa minus jedan na plus 0,75 odsto.

dusan vujovic

Iako su povećanja plata i penzija skromna, rekao je on, trebalo bi prepoznati i priznati rezultate vlade.

On je podsetio da je, bez obzira na katastrofalne poplave, Srbija „izašla iz rupe“, i preokrenula trend pada u rast BDP-a.„Telekom samo ako je dobra cena“

Vučić rekao je danas da će Telekom biti prodat ako bude ponuđena dobra cena, a za proteste koji su danas održani ispred Vlade Srbije rekao je da ima razumevanje, ali da mora da brine o Srbiji.

„Ako budemo mogli da prodamo Telekom po dobroj ceni mi ćemo ga prodati, ako ne budemo mogli dobiti dobru cenu nećemo ga prodati“, istakao je.

Vučić je kazao da što se tiče protesta zaposlenih u Telekomu i svih drugih protesta, svakog dana čuje ljude koji se s pravom i bez dovoljno argumenata bune, traže i žele više.

Na protestu Telekoma, prema njegovim rečima, bio je veliki broj ljudi, 2.820, a među njima i mnogi predsednici mesnih odbora SNS, kao i članovi stranke.

(Mondo)

 

Share this post: