VUČIĆ PROČITAO IZVEŠTAJ EK 10 PUTA: Nepravda pa to ti je…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je muka Srbije utrostručena zbog dvostrukih aršina onih čiji deo naša zemlja želi da postane.

On je to naveo posle sastanka sa predstavnicima Rumunije, Bugarske i Grčke u Varni u Bugarskoj, i dodao da su ove tri zemlje veoma važne i da su govorile o “nepravdi koja je naneta Srbiji“.

“Kao predsednik Srbije najteže se osećam posle izveštaja Evropske komisije. Pročitao sam ga deset puta da ne bi bilo zabune“, rekao je Vučić, govoreći o izveštaju EK u kojem se navodi da se slučaj Kosova i Katalonije ne može porediti.

“Video sam reakciju mojih kolega, svi su govorili o Srbiji. Svi osećaju da je Srbiji naneta velika nepravda. Nisam čuo da se međunarodno pravo primenjuje za članice i nečlanice Evropske unije“, rekao je Vučić posle sastanka sa Bojkom Borisovom, Aleksisom Ciprasom i Mihaijom Tudoseom.

Dodao je da EU ne može da govori o “sui generis slučaju“ i da se pismo mora poslati u Brisel. Međutim, dodao je da ne očekuje da će Brisel reagovati na zvaničan dopis Srbije.

“To je specifičan slučaj – pa šta to znači? Ne možete da napravite sui generis slučaj“, naveo je predsednik za Prvu televiziju

Vučić se osvrnuo i na najavu premijera Kosova Ramuša Haradinaja da će dati državljanstvo i pasoš Albancima sa juga Srbije, te rekao da će time “daleko da doguraju“.

“Mi znamo koliko Albanaca ima u centralnoj Srbiji, ima mnogo Srba u centralnom Kosovu. Oni mogu da pričaju sve to dokle god imaju velike zaštitinike u inostranstvu.

Mi nemamo takve zaštitinike, nema ko da nas štiti. Dužni smo da trpimo, da slušamo pritiske, da im se ponekad povinujemo, a kad to ne uradimo budemo označeni kao evropejci“, rekao je on.

Na pitanje da li će uz beogradske izbore možda ići i parlamentarni, Vučić navodi da se ne bi time bavio.

“Nemam pojma, ne mogu da se bavim malim temama. Opozicija? Koga da se plašim? Njih? Oni su već pobedili. Ne vidim u ovom trenutku razlog za parlamentarne izbore“, dodao je.

Osvrnuo se i na stizanje migova iz Rusije u Srbiju te naveo da će Srbija imati još više aviona.

“Kao što vidite, svi su govorili da nisam ispunio obećanje. Šest aviona će do petka biti u Beogradu, nisu sasvim ni rastavljeni, kako se govorilo, već samo jednim delom.

To je ozbiljna eskadrila, ubedljivo najsnažnija u našem regionu“, naglasio je predsednik.

Portparolka EU Maja Kocijančič odbacila je navode da za Kataloniju, tačnije Španiju, važe drugačiji standardi od onih koji su važili za Srbiju u slučaju Kosova.

(B92, Prva)

Share this post: