VUČIĆ SA VALENTINOM MATVIJENKO: Srbija spremna za produbljivanje strateškog partnerstva sa Rusijom

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednicom Saveta Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije, Valentinom Matvijenko, sa kojom je razgovarao o odnosima dveju zemalja, predstojećoj poseti srpske delegacije Moskvi i situaciji u regionu.

Predsednik Vučić je istakao da je Srbija čvrsto opredeljena za dalji razvoj političkih odnosa sa Ruskom Federacijom, na temelju strateškog partnerstva i spremnosti obe strane za njihovo produbljivanje u svim oblastima.

On je zahvalio Ruskoj Federaciji na čvrstoj i doslednoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i naporima da pitanje Kosova i Metohije reši mirnim i diplomatskim sredstvima, putem dijaloga.

Srpski predsednik je rekao da je Srbija vojno neutralna, da će svoju neutralnost čuvati, da se Srbija nalazi na evropskom putu, ali da nije, niti će uvoditi sankcije Rusiji.

On je izrazio zahvalnost što je Ruska Federacija nebrojeno puta podržala interese Srbije u UNESKO, Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama i forumima.

Predsednik Vučić je naglasio da je Ruska Federacija jedan od strateških, ekonomskih i vodećih spoljnotrgovinskih partnera Republike Srbije.

„U narednom periodu Srbija će usmeriti pažnju na jačanje privredne saradnje sa Rusijom, u skladu sa Sporazumom o slobodnoj trgovini”, rekao je predsednik Vučić i izrazio nameru da se postojeća saradnja u energetici, poljoprivredi, telekomunikacijama i drugim oblastima unapredi i osnaži.

Tema razgovora bila je i saradnja dveju zemalja u vojno-tehničkoj oblasti, a predsednik Vučić zahvalio je ruskoj strani na dobrom aranžmanu u vidu nabavke vojne opreme, koja Republici Srbiji omogućava dugo očekivanu modernizaciju.

Predsednica Saveta Federacije, Matvijenko, istakla je da Ruska Federacija veoma ceni nezavisnu politiku i spremnost Srbije na saradnju sa Rusijom.

„Poverenje je uzajamno”, zaključila je Matvijenko. Ona je prenela pozdrave predsednika Putina i njegova očekivanja da će Srbija i Ruska Federacija nastaviti izgradnju odnosa dveju zemalja tokom posete predsednika Vučića Moskvi.

(Tanjug)

Share this post: