VUČIĆ ZA HRT: 99% Hrvata će slaviti „Oluju“, a 99% Srba…

Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović -Foto: tanjug

Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović -Foto: tanjug

Premijer tehničke vlade Aleksandar Vučić uveren je da će sutrašnji sporazum sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović biti istorijski.

Vučić je za HRT rekao da dve zemlje imaju zajednički interes za dugoročnim mirom i stabilnošću i da bi Srbi i Hrvati trebalo više da razgovaraju i da pokažu veće poštovanje.

„Trebalo bi da češće uđemo – Hrvati u srpske cipele, a Srbi u hrvatske cipele. Čini mi se da bismo se bolje razumeli“, rekao je Vučić.

On je rekao da Srbija i Hrvatska imaju jedan zajednički ključni interes, a to je da dugoročni mir, dugoročnu stabilnost i neuporedivo bolja ekonomska saradnja.

Mislim da će ovo biti jedan od najznačajnijih sporazuma koji su Srbija i Hrvatska ikada potpisale. Mislim da je mnogo dobro volje pokazano i mislim da će to da bude jedan dobar, odličan temelj za sve buduće sporazume i da ce ostati u istoriji upisan ovaj sporazum„, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da dve zemlje imaju nerešene probleme, poput graničnne linije, sukcesije, pitanja privrednih društava, pitanje dugova, prava manjina, nestalih i naglasio da želi da se to završi.

Govoreći o parlamentarnoj zastupljenosti hrvatske manjine u srpskom parlamentu, Vučić je rekao da je Srbija spremna da otvori svaku vrstu pitanja i svaku vrstu razgovora, ali da to mora da bude jednak odnos prema svim manjinama, dodajući da Hrvati nisu ni blizu najveće manjine u Srbiji.

Upitan da li je zadovoljan povratkom Srba u Hrvatsku, Vučić je rekao da nije ali da se o tome razgovara otvoreno kao što se razgovara i o nekim drugim pitanjima koja su bolna za Hrvate.

I nemam nikakav problem da ta pitanja otvorimo, jer ja znam da kada dođemo do tog emocionalnog nivoa, da se tu nikada nećemo saglasiti. I da mi sad pričamo o ‘Oluji’… 99 odsto Hrvata tretiraće to kao herojski poduhvat i slaviće, a 99 odsto Srba su najtužniji tog dana zbog progona i napuštanja ognjišta„, rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da je vreme da se pitanje nestalih konačno završi što je obaveza i jedne i druge strane, navodeći i da je Srbija spremna da radi ozbiljno i odgovorno po pitanju otvaranja arhiva.

Kad je reč o uslovima Hrvatske za otvaranje Poglavlja 23 u pregovorima sa EU i međunarodnoj jurisdikciji Srbije za ratne zločine, Vučić je rekao da takav zakon ima 11 ili 12 zemalja Evropske unije i da to ne može da bude uslov EU u procesu proširenja.

Dodao je i da je važno da se poglavlja u pregovorima otvore.

Ako se otvore, otvore, ako se ne otvore, mi ćemo i dalje da gledamo da gradimo što je moguće bolje odnose sa Hrvatskom bilateralno. To zavisi od Evropske unije, nama su ruke tu vezane„, rekao je Vučić.

Upitan da li je to pitanje sa Hrvatskom i EU rešeno u smislu početka pregovora, on je rekao da se nada da će da bude.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Vučić je rekao da je činjenica da Hrvati iz različitih razloga teže podnose srpsko prisustvo nego što Srbi podnose hrvatsko prisustvo.

On je rekao da je zadovoljan činjenicom da Srbija ima dosta investitora iz Hrvatske i da su najveći trgovinski lanci iz te zemlje, dodajući da je Hrvatska jedan od najznačajnijih spoljno-trgovinskih partnera.

„Tu saradnju, mislim da možemo da uvećavamo u budućnosti i po pitanju turizma i usluga i mnogih drugih stvari, ali za to je potrebna drugačija politika i drugačije emocije“, rekao je Vučić i dodao da je bolja ekonomska saradnja jedan od ciljeva sutrašnje deklaracije.

Na pitanje da li mu smeta ulazak Crne Gore u NATO, Vučić je odgovorio odrečno, ističući da Srbija poštuje sve druge države, kao što traži da drugi poštuju njenu nezavisnost i suverenitet.

Na konstataciju novinara da ima dobre odnose sa Rusijom i da je nedavno bio u Moskvi kod predsednika Putina, Vučić je rekao da Srbija ima dobre odnose sa Rusijom, odlične odnose sa Kinom, odlične odnose sa svim evropskim zemljama.

Verujem da će i sa Hrvatskom da bude mnogo bolje„, dodao je Vučić.

Vučić i predsednica Hrvatske razgovaraće u ponedeljak u Subotici i potpisati Deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja Srbije i Hrvatske.

Oni će će posetiti rodnu kuću naučnika Milutina Milankovića u Dalju u Hrvatskoj i Dom kulture „Matija Gubec“ u Donjem Tavankutu kod Subotice.

A šta je rekla Kitarovićeva?

Diplomatski gaf

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da Hrvatska ne namerava da blokira Srbiju na putu ka Evropskoj uniji.

Osim toga, ona je istakla i da postoji iskrena volja obe zemlje da se rešavaju otvorena pitanja, među kojima su najvažnija pitanja granice, nestalih i manjina.

Nama nije cilj da se to samo zabeleži na papiru ili da se pošalje poruka međunarodnoj javnosti da smo se sastali. Na kraju, sastanak sa Vučićem u ponedeljak nije podstakla međunarodna zajednica, već je motivisan obostranom željom da se načine konkretni koraci u približavanju dve države„, rekla je predsednica Hrvatske.

Govoreći o položaju srpske manjine u Hrvatskoj, Grabar Kitarovićeva je navela da srpska manjina ima garantovana tri zastupnika u Hrvatskom saboru bez obzira na osvojene glasove i da postoje veća nacionalnih manjina, kao i da su predstavnici Srba zamenici župana.

Hrvatska predsednica izrazila je uverenje da će rešavanje ovih otvorenih pitanja uticati i na ekonomske odnose dve zemlje i pozvala Srbe da dođu u Hrvatsku na letovanje i zimovanje, istakla da su srpski turisti dobrodošli u Hrvatsku.

Ona je ponovila da Hrvatska ne namerava da blokira Srbiju na putu ka EU i dodala da bilateralna pitanja ne mogu biti uslov za članstvo u EU.

Govoreći o kanonizaciji kardinala Alojzija Stepinca, Grabar Kitarovićeva je kazala da to ne predstavlja revitalizaciju ustaškog režima i da nije uperena protiv srpskog naroda.

(Tanjug)

Share this post: