Vučićeva „oda“ Jensu Stoltenbergu „od alijanse“

Tražili smo da NATO ne samo ne ukida, već ne smanjuje svoje prisustvo na Kosovu, izjavio je predsednik Vučić u Briselu.

[adsenseyu5]

Vučić je na konferenciji za medije sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom nakon učešća na sastanku Saveta NATO-a rekao da je razgovarao sa zvaničnicima više zemalja članica NATO i da „Jens može da potvrdi da sam se borio i štitio interese Srbije“.

„Imali smo različita viđenja prošlosti, ali smo se saglasili da moramo da gledamo u budućnost. Jens me je čak uverio da i oni imaju koristi od saradnje sa nama“, rekao je Vučić.

Vučić je naveo i da u etničkim sukobima na Kosovu poslednjih godina ima povređenih, ali ne i poginulih i da su “razgovori u Briselu doneli neki rezultat“.

Osim toga, on je rekao da je Srbiji potrebna dobra saradnja sa NATO, kao i da „niko ne može da ga ubedi da Jens Stoltenberg mrzi Srbiju“.

[adsenseyu1]

Kako kaže, zamolio je Stoltenberga da snage Alijanse ostanu na Kosovu i Metohiji.

„Zamolio sam ga da, ne samo da ne ukidaju snage, već da nastave prisustvo u nesmanjenom obimu na Kosovu i Metohiji“, rekao je Vučić.

„Zahvalio sam Stoltenbergu i članicama NATO na tome što održavaju mir i stabilnost na KiM, pre svega jedinicama KFOR-a. Uloga NATO u osiguranju sigurnosti i bezbednosti za naš narod, ali i za naše svetinje je od izuzetnog značaja“, dodao je on.

Vučić ističe da su ga na sastanku Saveta NATO pitali o odnosu Srbije sa Rusijom i Kinom, a da su oni „racionalnu odgovorili“.

„Ako neko misli da je vreme za junačenje i suprotstavljanje polovini sveta… Na nama je da imamo miran kurs“, rekao je Vučić.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg istakao je da transformacija bezbednosnih snaga Kosova u vojsku može da se sprovede samo u skladu sa ustavom. 

Prema njegovim rečima, partnerstvo NATO-a i Srbije napreduje veoma dobro, a “nema kontradikcije između vojne neutralnosti i snažnog partnerstva Srbije sa NATO“.

[adsenseyu1]

(B92)[adsenseyu2]

Share this post: