VUČIĆEVA PREMIJERKA NE POZNAJE SRPSKU ISTORIJU: ANA BRNABIĆ TVRDI DA JE SRBIJA VOJNO BLIŽA SA SAD NEGO SA RUSIJOM!

Mandatarka

foto: Beta

Premijerka Srbije, Ana Brnabić, poručila je danas na Panelu lidera da je članstvo u EU strateški cilj Srbije i da je to mesto gde, kako je rekla, želimo da budemo, te odlučno istakla da nema mesta utisku da se zvanični Beograd koleba.

Govoreći o uticaju Rusije, Brnabić je ponovila da je za Srbiju EU mesto gde želi da bude, istakavši da su veza Srbije i Rusije tradicionalne, verske i ekonomske, ali…

NJen stav po tom pitanju, rekla je, potpuno je jasan, te dodala da je percepcija „čudna stvar“.

„Kažete vojna saradnja sa Rusijom, a kada pogledate brojke, videćete da Srbija ima najintenzivniju saradnju i najviše vežbi bilateralno sa SAD, potom sa NATO u okviru Programa za mir, pa tek onda Rusijom, ali da je percepcija (u javnosti) sasvim drugačija“, rekla je Brnabić.

Takođe, podsetila je da Srbija najaktivnije u regionu podržava mirovne misije u svetu, a u Evropi je po tom pitanju na sedmom mestu.

„To sve utiče na drugačiji imidž Srbije“, poručuje ona.

Brnabić je izrazila zadovoljstvo podatkom da podrška pristupanju Srbije EU ovegodine iznosi 59% a prošle je bila 57%.

O regionu

Podsetivši da su u poslednja dva meseca održani izuzetno važni regionalni skupovi na kojima je ekonomija bila u fokusu, a pre svega povezivanje i uspostavljanje transportne zajednice, ona je rekla:

„Dijalog u regionu je tu i nikad nije bio jači.“

Kako je dodala, to će uticati na sve, doprineti da svi napreduju, a za EU će biti signal posvećenosti evropskoj integraciji.

Dijalog s Prištinom 

Nezaobilazno pitanje premijerki na panelu ticalo se i rešavanja pitanja, a ona je poručila da je Beograd otvoren za dijalog sa Prištinom, da je učinio mnogo u primeni veoma teških i nepopularnih odluka iz Briselskog sporazuma i da bi Priština trebalo to takođe da počne da radi, pre svega kada je reč o formiranju ZSO.

„To bi bio korak u pravom pravcu“, naglasila je ona.

Takođe je istakla je značaj inicijative predsednika Srbije da pokrene unutrašnji dijalog o Kosovu.

Govorila je i o procesu digitalizacije i inovacija u Srbiji, istakavši da je veoma važno da se građanima i privredi omogući bolji pristup državnoj upravi.

Smatra takođe da digitalizacija i inovacije mejanju sve i da u tome i Srbija može da pronađe svoju veliku šansu.

Osvrnuvši se na najavu moderatora, koji je rekao da je prethodno bila ministar digitalizacije, ona je rekla da joj je drago što je tako prepoznaju iako je bila na čelu drugog resora.

Uspešni – bez Vlade

Premijerka Brnabić ukazala je da je imala velike probleme da pridobije poverenje mladih iz IT sektora.

„Kada je predsednik Aleksandar Vučić rekao da imamo ogroman potencijal u IT-u i da treba da uspostavimo Savet u okviru vlade, preko Twittera su mi, pre svega mladi, iz IT sektora, saopštili da to ne činimo sa porukom ‘uspešni smo jer do sada nismo imali veze sa vladom'“, duhovito je primetila ona.

Brnabić je kazala da oni nisu želeli da imaju veze s Vladom, i pored obećanja da će biti podržani.

„Trebalo mi je dva do tri meseca da uspostavim poverenje. Morala sam da ih uverim da nećemo biti neko ko će im pametovati ili ko će uticati na tržištu i sve uništiti“, ukazala je ona.

Brnabić je objasnila da je pozvala IT eksperte da zajedno izrade akcioni plan, i da su, nakon dva ili tri uspeha, počeli sami da traže sastanke i iznose ideje.

„Sada se sami organizuju i preuzimaju liderstvo“, prenela je svoje iskustvo sa mladima.

Brnabić je najavila da će kao premijer investirati mnogo više vremena u promeni percepcije EU u Srbiji.

Ona je kazala da se Vlada Srbije protekle tri godine fokusirala pre svega na uspostavljanju makroekonomske stabilnosti, teškim merama fiskalne konsolidacije.

Na panelu na kojem je govorila učestvovali su i potpredsednik Evropkse komisije, Frans Timermans, generalni sekretar OECD Anhel Gurija, i bivši slovenački predsednik Danilo Tirk.

(Mediji)

Share this post: