WIKILIKS otkriva: EU će morati vojnim putem da rešava pitanje izbeglica!

Ilustracija

foto: centridamasco.eu

Detaljne podatke plana i vojnih akcija koje će EU u narednom periodu preduzeti kako bi obuzdala dolazak izbeglica sa Bliskog istoka, otkrio je i objavio na svom sajtu Vikiliks.

Procureli dokument datira od 29. januara ove godine i sačinjen je od strane komandanta operacije admirala italijanske mornarice Enriko Kredendina, koji ga je uputio vojnom komitetu Evropske unije, kao i političkom i komitetu za bezbednost.

Dokument sadrži statistiku kretanja migranata i detaljo planirane i delom izvedene operacije od strane zajedničkih snaga EU u operaciji protiv migranata na Mediteranu.

U izveštaju se upućuje kako bi trebalo da se izvrši pritisak na tela Evropske unije da pomognu proces formiranja pouzdane vlade u Libiji, od koje se očekuje da će pozvati snage EU da operišu u njenim teritorijalnim vodama, a kasnije i da da dozvolu za proširenje ove operacije i na kopnu.

U ovoj operaciji učestvuju 22 države i 1.300 osoblja koje će presretati i oduzimati sumnjive brodove.

Cilj ove operacije je sprečavanje trafikinga, pre nego sprečavanja nabujale reke migranata, navedeno je u Institutu Evropske unije za bezbednosne studije, kao i što piše da je cela operacija započeta 27. jula 2015. godine.

Dotični institut je u dokumentu naglasio da je neizvesno da li će ova operacija, jednako iz legalnih i političkih razloga, dočekati kraj svog mandata, tj. neutralisanje mreža kriumčarenja kroz odvraćanje i otvorenu prinudu, bilo sa libijske obale ili sa drugih prostora.

Takođe je pomenuto da će samo neke od država članica Evropske unije biti u stanju, odnosno biti sposobne i imati iskustva da sprovede ovakve misije, a pitanje je koliko će njih biti voljno za to.

Navodi se i kako je naročito stresno što ova operacija ipak neće dovesti do rešenja migrantske krize i kako ni u Briselu ne tvrdi to kao moguće.

Ovaj dokument pojavio se u trenutku kada Evropa svim silama upinje i pokušava da se izbori sa najtežom krizom, nazvanom migrantska, koje je pogodila njene krajeve od perioda Drugog svetskog rata i to sve uz najavljene nove horde „nevoljnika“ koje se očekuju tokom ove godine.

Detalje cele operacije možete pogledati na sajtu Vikiliksa.

(Rt.com)

Share this post: