Zadovoljna vlada: MMF dao prelaznu ocenu Srbiji

tabakovic

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) danas je pozitivno ocenila rezultate druge revizije stend baj aranžmana sa Srbijom i najavila da će se o mogućnosti povećanja plata u javnom sektoru i penzija razgovarati u novembru, tokom sledeće posete misije.

Šef misije MMF’a Džejms Ruf rekao je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije u Beogradu da će dogovor postignut s vlastima u Srbiji tokom dvonedeljne posete misije morati da odobri Izvršni odbor MMF-a sredinom oktobra.

Ruf je istakao da je misija MMF-a revidirala procenu rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije u 2015. godini sa minus 0,5 na plus 0,5.

On je pohvalio to što je postignuta finansijska i fiskalna stabilnost u zemlji, tako da će se tokom sledeće posete MMF-a u novembru razgovarati o tome u kojoj meri trajno povećanje budžetskih prihoda može da bude iskorišteno za povećanje potrošnje u 2016. godini.

Vujović: Ekonomija raste

Ministar finansija Dušan Vujović ocenio je danas da su razgovori sa MMF uspešno završeni, da su rezultati dobri, a ekonomija raste.

[adsenseyu4]

„Ovo su rezultati rada vlade i premijera. Od skoro verovatnog bankrota došli smo do sređenih fiansija, do unapređena u fiskalnom deficitu i prešli smo od resecije koja je pretila u pozitivan rast ekonomije“, rekao je Vujović na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predstanvicima MMF.

On je dodao da se od danas okrećemo novim zadacima i najveći, a najveći su strukturne reforme.

„Država 20 veka je za nama, a treba nam država 21. veka“, poručio je ministar.

Tabaković: Srbija zemlja rasta, stabilnosti i napretka

Guvernerka NBS Jorgovanska Tabaković kaže da Srbija pronalazi svoj put u nastojanjima da bude zemlja uravnoteženog rasta, cenovne stabilnosti, konkurentske privrede i društvenog napretka.

Tabaković je naglasila da očekuje da ocena o dobrom pravcu Srbije biti potvrđena i od strane borda te institucije kroz pozitivnu ocenu.

Ilustracija

Prema njenim rečima, razgovori sa MMF, koji nikad nisu laki, sada bili konstruktivni, sveobuhvatni i svrsishodni i rezulatat toga postizanje načelnog dogovora u svim oblastima.

„NBS postizanjem i održavanjem cenovne i finansijske stablisnoti doprinos vladinim nastojanjima da Srbiju pretvori u mesto uravnoteženog rasta, cenovne stabilnosti, konkurnetne privrede i društveni napretka i kao što Evropa izlazi iz najteže finanasijek i ekonomske krize poslednjih decenija, tako i Srbija nalazi svoj put u naižaovnijim uslovima“, rekla je Tabaković.

Uz podršku MMF, dodala je ona, i dobru saradnju NBS, vlade i ostalih organa uverena je da će aranžman sa MMF biti uspešan.

Misija MMF-a počela je 21. avgusta u Beogradu razgovore sa zvaničnicima Srbije povodom druge revizije tekućeg aranžmana.

[adsenseyu1]

MMF je Srbiji krajem februara ove godine odobrio trogodišnji stend baj aranžman iz predostrožnosti od 1,2 milijarde evra.

Udovički: MMF zadovoljan radom Vlade

Razgovori sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) bili su jako pozitivni i konstruktivni i oni razumeju da se ovde prvi put vlada bavi promenom načina na koji ljudi rade, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

Ona je, nakon svečane sednice povodom Dana Subotice rekla novinarima da dugo godina MMF dolazi u Srbiju, da se dogovara sa njima, bude malo takozvanih „strukturnih mera“, ne samo ono što se tiče toga koliki će da bude budžet i njegov deficit i monetarna politika.

kori udovicki

Ona je naglasila da MMF razume da se to sada konačno po prvi put radi, da to uzima i vremena, stvaranje kapaciteta kod svih u upravi, bilo na republičkom, ili na lokalnom nivou, da se podstiče, pokreće, a zatim da se vodi na pravi način takav proces.

„To nije lako i oni su zaista vrlo zadovoljni time što mi to sada radimo. Ima kašnjenja, ali ne smatraju da je to najvažnije, najvažnije je da se sada radi kako treba“, naglasila je Udovički.

(N1)

Share this post: