ZAPAD KRIJE, RUSIJA NA IVICI DA POČNE BOMBARDOVANJE TURSKE: Turska vojska napala rusku vojsku u Siriji

tenk t 90 rusija sirija vojska rat

Turska je otvorila vatru na kurdsku grupu Narodne zaštitne jedinice (YPG) i rusku vojsku na sirijsko-turskoj granici, eskalirajući vojne tenzije između Rusije i Turske u Siriji.

Turska je takođe zatražila vojnu pomoć od SAD u kopnenim operacijama pošto se ruske snage približavaju turskoj granici.

Ipak, zajednička vojna operacija većih razmera je malo verovatna pošto je Vašington isključio mogućnost veće ofanzive. U svakom slučaju, ovakav zahtev Turske pokazuje u kolikoj meri je ruska podrška izmenila tok konflikta, izveštava “Thestar.com”

Sirijske i kurdske snage napreduju dok se pobunjenici povlače sa svojih položaja.

Ofanziva koju podržavaju iranske šiitske snage i ruski vazdušni napadi je približila sirijsku vojsku na samo 25 km od turske granice, a kurdski borci su znatno ojačali svoje prisustvo duž granice.

Međutim, ovi napreci su povećali rizik vojnog sukoba između Rusije i Turske. Turski ministar odbrane je naveo da turska artiljerija već danima uzvraća vatru gađajući kurdske YPG snage za koje Ankara tvrdi da imaju podršku od Moskve.

„Želimo kopnenu operaciju. Bez kopnene operacije će biti nemoguće okončati ovaj rat“, naveo je turski zvaničnik. „Naravno, mi nećemo sprovesti kopnenu operaciju unilateralno. Moraćemo da razgovaramo sa našim saveznicima“.

Turska je u ponedeljak optužila Rusiju za „ratni zločin“ nakon što su napadi u severnoj Siriji usmrtili dvadesetak ljudi, ali i upozorila YPG da očekuju „najgrublji odgovor“ ukoliko pokušaju da zauzmu grad blizu turske granice.

Svetske sile su se sastale u Minhenu prošle nedelje i izglasale prekid vatre koji će početi tek krajem nedelje i koji nisu potpisale zaraćene strane u Siriji.

Izaslanik UN za Siriju, Stefan de Mistura, razgovarao je sa sirijskim ministrom spoljnih poslova i rekao da je dužnost Damaska da omogući svetu da pomogne Siriji.

U međuvremenu, Damask je naveo da su glavni ciljevi Sirije zauzimanje Alepa i zatvaranje turske granice koja je godinama služila kao glavni put zaliha za pobunjenike.

Ispunjavanje tih ciljeva će biti najveća pobeda sirijske vlade koja će okončati nadu pobunjenika da će svrgnuti predsednika Bašara el Asada.

Kurdske snage takođe napreduju istočno ka teritoriji Islamske države.

Sirijske demokratske snage, u sklopu kojih se nalazi i kurdski YPG, zauzele su nedavno selo zapadno od grada Mareja. Sada će se suočiti sa ogromnom teritorijom koja se nalazi pod kontrolom terorista Islamske države i koja se prostire kroz Siriju i Irak.

Sirijska vojska je takođe zauzela dva sela pored grada Tal Rifat, severno od Alepa, ali i započela borbu za ključni grad Kansaba na teritoriji pobunjenika nedaleko od obalskog grada Latakija.

Ukoliko Kansaba padne, sirijski režim će kontrolisati čitavu provinciju Latakija, a veruje se da će pasti za par dana.

Pošto je veliki broj civila zarobljen u oblastima koje sirijska vojska pokušava da zauzme, Turska i ostali optužuju Moskvu da namerno puca na civile.

Oko 50 civila je stradalo kada su projektili pogodili pet medicinskih ustanova i dve škole na pobunjeničkoj teritoriji u ponedeljak, navele su UN.

Najmanje četrnaestoro je poginulo u severnom gradu Azaz, poslednjem pobunjeničkom uporištu kod granice sa Turskom severno od Alepa. Turski premijer Ahmed Davutoglu je rekao da su za to krivi Rusi i zakleo se da Turska neće dopustiti da Azaz padne u ruke snaga YPG.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je navelo da je Turska koristila Azaz za slanje zaliha Islamskoj državi i drugim terorističkim grupama, negirajući navode da je Rusija počinila ratni zločin.

„Odnosi Rusije i Turske su u velikoj krizi. Žao nam je zbog toga, ali nismo mi krivi“, rekao je Dmitrij Peskov, portparol predsednika Putina.

Problem je što Turska ne uspeva da dobije podršku za kopnenu operaciju jer smatra kurdsku grupu YPG za protivnika, dok SAD podržavaju tu grupu kao jednu od najefikasnijih u borbi protiv ISIS-a.

Vašington je naveo da za sada neće slati kopnene snage u Siriju s izuzetkom malog broja specijalnih snaga.

Sunitske arapske države poput Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata su ovog meseca izjavile da su spremne da pošalju kopnene snage u Siriju u sklopu međunarodne koalicije, ali samo ako Vašington napravi prvi korak.

(Webtribune.rs)

Share this post: