„Zapad očekuje priznavanje Kosova, moja platforma ih neće zadovoljiti“

Obraćanje naciji

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da je pripremio određeni nacrt platforme za Kosovo i Metohiju i da će o tome nastaviti da razgovara sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, posle njegovog povratka sa kosovskog dijaloga zakazanog za 9. februar u Briselu.

Kako je istakao, navedena platforma neće zadovoljiti Zapad jer ne predviđa nezavisnost Kosmeta.

Nikolić je za ruski portal i radio „Sputnjik“ rekao da Srbija mora da opredeli svoje krajnje i trajno rešenje koje zamišlja u vezi sa Kosovom i Metohijom, zato što joj „stalno nameću pregovore sa novim i novim tačkama“.

Sve mi se čini da, ukoliko krenemo dalje od briselskog sporazuma, mi u stvari prećutno počinjemo da učestvujemo, ili da saučestvujemo, u uspostavljanju (samoproglašene) nezavisnosti Kosova i Metohije. To što je mogla država Srbija da poveri Kosovu i Metohiji, to je poverila, i tu je kraj – istakao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, pošto kao predsednik države nema pravo da predlaže Skupštini Srbije ništa, osim izmena Ustava, ovaj predlog platforme će srpska Vlada da dostavi parlamentu na usvajanje, preneli su beogradski mediji.

Ja mislim da neće biti mnogo saglasnosti na Zapadu oko te moje platforme, pošto ona ne predviđa nezavisnost Kosova i Metohije, a njih ništa ne zadovoljava osim nezavisnosti, ali je meni mnogo važnije da mi budemo jedinstveni, čvrsti, snažni. Da imamo i nalog i odobrenje Narodne skupštine oko toga kako ćemo da se ponašamo i koliko daleko možemo da idemo – naglasio je predsednik Srbije.

Govoreći o odnosu sa Rusijom i zahtevima Zapada da se uvedu sankcije, Nikolić je podsetio da mu je ruski predsednik Vladimir Putin u svim razgovorima pružio uveravanja da će Moskva podržati svaki stav Beograda.

– Ne možemo da prodamo veru za večeru. Ne možemo da odnose sa Ruskom Federacijom upropastimo time što bismo poslušali tuđe naloge. Zato što ja nikako ne mogu da prihvatim da članstvom u nekoj organizaciji izgubite sebe – naveo je Nikolić.

Šta će Kosovu vojska?

Povodom informacije da su SAD dale podršku Prištini da formira oružane snage, Nikolić je rekao da je pitanje vojske Kosova ozbiljan problem, jer je vojska jedna od oznaka suvereniteta i nezavisnosti. Formiranje vojske Kosova predstavlja drastično kršenje Rezolucije 1244, jer je Srbija tu teritoriju poverila UN, a ne Albancima.

Nikolić je za „Sputnjik“ istakao da će to dodatno komplikovati odnose, pošto niko u Srbiji ne može sa tim da se saglasi.

– Postavlja se pitanje šta će Albancima vojska, posebno vojska koja već sada ima nekakav sporazum sa vojskom Albanije o zajedničkom delovanju? I protiv koga? Ko će to da napadne Kosovo? – upitao je Nikolić.

On je upitao da li zaista misle da bi Srbija rizikovala ponovo NATO bombe po glavi, napadajući na svoju teritoriju, na Kosovo i Metohiju ili se možda pripremaju za borbu protiv terorizma.

– Pa onda nek sarađuju sa nama, vidim da se ponašaju kao neki drugi prema Rusiji, pa neće da sarađuju sa Rusijom u borbi protiv terorizma – dodao je Nikolić.

Dobija li i sever svoju vojsku?

Ako se formira ta vojska, kaže Nikolić, postavlja se pitanje da li će i sever Kosova i Metohije imati svoju vojsku, sa procentualnim učešćem u vojsci i sa komandantom Srbinom i sa procentualnim učešćem Srba, preneli su beogradski mediji.

– Pa oni time formiraju dve vojske. Tako smo rešili pitanje policije. Tada niko nije pominjao vojsku, rešavali bismo i pitanje vojske. Znači, policija je na severu Kosova i Metohije, njen sastav odgovara sastavu stanovništva, i komandant je Srbin. Zašto bi vojska bila drugačije rešena? – kaže Nikolić.

(Vestionline)

Share this post: