Zapad rezolucijom krije sebe, a odlično zna da je duboko upleten u rat u BiH

srbiaj vlada

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima izjavio je da rezolucija o Srebrenici, kakva god da je, u ovom trenutku ne doprinosi pomirenju.

Povodom sutrašnje rasprave u Savetu bezbednosti UN o rezoluciji o Srebrenici, Milivoje Mihajlović je, na RTS-u, podsetio da je međunarodna zajednica, odnosno Zapad, duboko bio upleten u događaje u ratu u BiH.

Mihajlović je ukazao da dobar deo krivice snose obe, odnosno tri strane, ali da veliki deo krivice snose međunarodne snage, koje su imale mandat da zaštite stanovništvo koje bilo izloženo napadima.

„Balkan je krenuo putem pomirenja i vreme je da krene putem pomirenja“ istakao je Mihajlović.

On je ocenio da je vreme da sudovi država koje su nastale raspadom Jugoslavije i međunarodni sudovi reše pitanje krivice i pronalaženja ljudi koji su odgovorni za ubistva i stavljanja na optuženičku klupu onih koji su naredili zločine.

Mihajlović je istakao da sutra u UN ne očekuje veliku diplomatsku bitku i da će se pokazati koliko su velike sile spremne da se okrenu Balkanu i pomognu rešavanju zaostalih problema.

Povodom predstojeće posete nemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu i drugim državama u regionu, Mihajlović je istakao da je Nemačka ozbiljno prisutna na Balkanu, da će Merkelova imati šta da kaže liderima balkanskih država i da će ih te poruke motivisati na dalju saradnju i rešavanje zaostalih problema.

Mihajlović je ocenio da je ta poseta korisna, jer je reč o lideru zemlje koja je ekonomski, a samim tim i politički, najmoćnija u Evropi i dodao da „ne misli da Angela Merkel dolazi u bure baruta“.

angela-merkel1

On je najavio da Vlada Srbije očekuje pomoć od Nemačke, ne samo ekonomsku, nego i pomoć u rešavanju problema na Kosovu i Metohiji, odnosno rešavanju problema Srba na Kosovu i Metohiji.

Govoreći o razgovorima Beograda i Prištine, Mihajlović je najavio da će sigurno biti nastavka dijaloga, a da napredak u ovom trenutku zavisi pre svega od Prištine.

U kosovskim, albanskim političkim krugovima postoji strah od Zajednice srpskih opština (ZSO), koji je povezan sa strahom od formiranja specijalnog suda za ratne zločine, ocenio je Mihajlović.

Mihajlović je dodao da je taj strah neopravdan, da je ZSO jedan od najbitnijih dogovora tokom briselskog dijaloga, da se na realizaciju tog dogovora čeka dve godine i tri meseca i da je ZSO korak ka pravednijem rešavanju kosovskog problema.

(Tanjug)

Share this post: