Zašto Nemci traže da se HITNO napravi auto-put Srbija – Albanija!?

Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel založio se za uspostavljanje dodatnog fonda za infrastrukturne projekte na Zapadnom Balkanu.

On je istakao da Brisel treba više da se angažuje i investira u tom regionu.

Moramo sada da ubrzamo velike infrastrukturne projekte koji su od ekonomskog značaja. Projekte koji imaju i specijalan simbolični značaj kao što su autoptu između Srbije, Kosova i Albanije.

Da bi se to finansiralo, predlažemo da uspostavimo dodatni fond za infrastrukturne projekte“, rekao je Gabrijel u izlaganju na Osmoj konferenciji ministara spoljnih poslova jugoistočne Evrope Aspen Instituta o ekonomskom i političkom razvoju regiona.

Takođe, ukazao je na značaj jačanja regionalne saradnje i izrazio zadovoljstvo pozitivnom dinamikom koju je stvorio Berlinski proces dodavši da ga treba intenzivirati.

On je rekao da podržava i ekonomsku integraciju Zapadnog Balkana, koja bi bila zasnovana na evrospkim standardima i time olakšala integraciju u EU.

Kao donatori fonda, kako je naveo, svoj doprinos bi mogli da daju zemlje članice EU, Evropske aspocijacije za slobodnu trgovinu (EFTA) i Evropskog ekonomskog prostora, objavljeno je na sajtu nemačkog ministarstva spoljnih poslova.

On je, takođe, rekao da bi IT samit u regionu bio odlična prilika za promovisanje ideje efikasne IT infrastrukture kako bi zemlje Balkana uspostavile iste standarde.

„Uveren sam da bi trebalo više učiniti da bi region postao atraktivniji za strane investicije“, rekao je Gabrijel i dodao da je poznato da investitori neće ulagati ako ne postoji ozbiljna vladavina prava.

Zemlje sa dobro obučenim radnicima atraktivne su za investiranje, a dualno obrazovanje je ključno za uspeh.

„Zašto ne uspostavimo fond za zemlje regiona da se finansiraju projekti u oblasti dualnog obrazovanja za koje zemlje onda mogu da se prijave? To bi stvorilo pozitivnu konkurenciju i osiguralo da se sredstva koriste tamo gde su stvarno potrebna“, rekao je Gabrijel.

On je dodao da je svestan da sve te stvari koštaju, ali je ukazao da „ako ne učnimo novac dostupnim danas kako bi se Zapadni Balkan držao na pravom putu u ovoj ključnoj fazi, posledice će biti mnogo skuplje za sve nas“.

Evropskoj uniji, kako je naglasio, potrebni su snažni partneri u regionu.

On je dodao da Evropljani treba da preduzmu konkretne korake te da proces proširenja EU mora da dobije dodatnu podršku.

„U protivnom ne može se isključiti mogućnost da Zapadni Balkan isklizne pred našim očima. To ne želimo. Zbog toga, moramo da zadržimo kurs“, rekao je Gabrijel i dodao da to ne znači kompromise po pitanju uslova za članstvo.

On je izrazio uverenje da EU treba da razvije nove ideje, ali i da obezbedi veća finansijska sredstva za njihovu primenu kako bi se smanjili socijalni problemi izazvani trazicijom regiona.

„Štaviše, u našem insteresu bi bilo ako bismo omogućili zemljama Zapadnog Balkana da učestvuje u više programa EU“, naveo je on.

(Tanjug)

Share this post: