ZASTRAŠUJUĆA PORUKA ZA ZAPAD I NJIHOVE SLUGE: Putin otkrio spomenik imperatoru Aleksandru III koji do mira nije dolazio ustupcima!

Vladimir Putin otkrio je u parku Livadijskog dvorca u Jalti spomenik ruskom imperatoru Aleksandru III.

Ceremoniji su prisustvovali, pored ostalih, predsednik Republike Krim Sergej Aksjonov, mitropolit Simferopoljski i Krimski Lazar i muftija Krima Emirali Ablaev.

Na jarbolu je bila država zastava, a orkestar je intonirao himnu Ruske Federacije. Posle obilaska počasnog voda, ruski lider je rekao:

„Otkrivamo spomenik vladaru koji je Rusiji doneo mir, slavu, razvoj i stabilnost, Caru-mirotvorcu. Sverosijskom imperatoru Aleksandru III“.

Usledilo je skidanje pozlaćene tkanine sa spomenika, a orkestar je odsvirao nekadašnju nezvaničnu himnu Ruske imperije „Koliko je slavan naš Gospod na Sionu“.

Potom je Putin pred okupljenim i kamerama dodatno naglasio:

„Aleksandar III nije postizao mir ustupcima već – čvrstinom.

On je bio istaknuti državnik i patriota koji je uvek osećao duboku ličnu odgovornost za sudbinu zemlje i činio sve za njen razvoj i jačanje.

On je interese Rusije branio direktno i otvoreno. Takva politika je Rusiji obezbedila rast uticaja i autoriteta u svetu“.

Putin je podsetio da je pod Aleksandrom III počela i gradnja Transsibirske železnice i realizacija velikog programa gradnje ratnih brodova:

„Imperator je smatrao da se moćna, samostalna i suverena država mora oslanjati ne samo na ekonomsku i vojnu moć nego i na svoje tradicije, da veliki narod mora čuvati vlastitu samosvojnost, a da kretanje napred nije moguće bez poštovanja svoje istorije, kulture i duhovnih vrednosti“.

Spomenik je visok četiri metra i napravljen je od bronze.

Predstavlja Aleksandra III kako sedi u vojnoj uniformi, oslanjajući se na mač.

Iza njega je stela na kojoj su ispisana slavna dostignuća njegove vladavine: avion Možajskog, fabrike, gradnja prvog Hrama Hrista Spasitelja u Moskvi, Tretjakovske galerije i Istorijskog muzeja.

U spomenik je uklesana i njegova čuvena krilatica: Rusija ima samo dva saveznika – svoju armiju i ratnu flotu“.

Spomenik je podignut na mestu gde je nekada bio Mali livadijski dvorac u kojem je imperator umro 1894-te godine.

Imperator je postao 1881-ve.

(Fakti)

Share this post: