Šest dana traju protesti širom Polsjke zbog zabrane abortusa.
Na stotine hiljada ljudi izašlo je na ulice i sukobilo se sa policijom ali vlasti kažu da odluka Ustavnog suda neće biti menjana.

Od 2016. konzervativne stranke u Poljskoj pokušavaju da proguraju zakon kojim će abortus potpuno biti zabranjen u ovoj zemlji.

Prošle nedelje doneta je odluka da je nelegalno prekinuti trudnoću čak i kada fetus ima oštećenja i od tada traju nemiri u zemlji.

Potpredsednik poljske vlade, lider vladajuće konzervativne stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski, poručio je ženama koje protestuju da nema šanse da se preinači presuda Ustavnog suda.

On je Poljake je pozvao da po svaku cenu brane crkve od protesta žena.

– To je obaveza države ali i obaveza građana.

Posebno moramo da branimo poljske crkve.

Po svaku cenu. Pozivam sve članove Prava i Pravde i one koji nas podržavaju da uzmu učešće u odbrani crkve – napisao je on na društvenim mrežama.

To je prvi put da se uopšte oglasio ovim povodom iako od četvrtka stotine hiljada Poljakinja i Poljaka na ulici traži da se dopusti abortus u slučajevima oštećenja ili bolesti ploda.

U međuvremenu neke od učenisca protesta upale su na nedeljna bogosluženja u crkvama tražeći svoja prava a Kačinjski je to označio kao „pripremljeni napad koji treba da uništi Poljsku“.

– To treba da dovede do pobede snaga čija vladavina bi okončala istoriju poljskog naroda – rekao je Kačinjski i kao „nihilizam“ odbacio nepoštovanje moralnih vrednosti Poljske katoličke crkve.

Na ulicama je došlo do sukoba demonstranata i radikalnih nacionalista pa je policija intervenisala razdvajajući sukobljene strane.

Letele su flaše, baklje, jaja pa i suzavac.

Crkva je pozvala na smirivanje strasti dok opozicija okrivljuje za sve one koji su zakon i zabranu doneli.

– Ako se na ulicama prolije krv, biće to vaša krivica.

Umesto, kako ste jednom rekli da ćete biti spasitelj naroda u penziji, bićete njegov dželat – kazao je jedan od lidera opozicije Šimon Holovnja.

(Noizz.rs)