Zemljotresi drmaju region: OVAJ GRAD u Srbiji nalazi se na najopasnijem mestu

Ilustracija

foto: AP

Zamenik direktora Republičkog seizmološkog zavoda Branko Dragičević posle zemljotresa magnitude 3,6 stepeni po Rihteru koji je u sredu pogodio okolinu Pančeva i Vršca kaže da nije neobično da se zemljotresi dogode na području na kojem je neko vreme bila takozvana „seizmička tišina“, ali ističe da nema razloga za brigu.

Kada je reč o vezi s potresom u Pančevu sa onima koji su pogodili Rijeku pre dva dana, Dragičević za list kaže da je u pitanju samo vremensko podudaranje.

„Ljudi se uglavnom nama obraćaju iz straha kada vide slike zemljotresa u Kini, Turskoj… , međutim u isto vreme može da se dešava i stotinak zemljotresa na planeti. Građane onda interesuje predviđanje, ali ističem da se od zemljotresa može zaštititi samo prevencijom, odnosno prostornim planiranjem i zaštitom od zemljotresa objekta prilikom gradnje“, objašnjava Dragičević.

Zemljotres koji se dogodio preksinoć u 23.17 sati, osetio se na nekih desetak sekundi u okolini Pančeva, ali i u Beogradu.

Epicentar zemljotresa bio je na području Deliblatske peščare, u blizini Vršca, na oko 20 kilometara od Pančeva, kažu iz Republičkog seizmološkog zavoda.

„Zemljotres je imao magnitudu 3,6 Rihtera što bi odgovaralo intezitetu 5 do 6 stepeni Merkalijeve skale i on nije mogao da izazove nikakva materijalna oštećenja“, kaže Dragičević.

U samom epicentru čula se, kako kaže, tutnjava, a ovaj zemljotres „čulno se osetio“ i na Karaburmi, u Beogradu.

Samo dan ranije zemljotres je pogodio isti region.

„U utorak u 10.30 ujutru je na istom području izmeren zemljotres od 1,7 jedinica Rihtera, ali on nije mogao čulno da se oseti već samo instrumentima. U istom regionu slabiji zemljotresi zabeleženi su i prethodnih godina. Pre dve godine dogodio se zemljotres od 1,6 Rihtera, a prethodno i 2013. i 2011.“, dodaje Dragičević.

Dragičević kaže da se centralna Srbija nalazi u zoni gde su zemljotresi 8-9 stepena na Merkalijevoj skali. Ovaj region zauzima 53 odsto prostora Srbije, a obuhvata Kraljevo, Novi Pazar…

„Jagodina spada među samo 5 odsto lokacija koje se nalaze u zoni 9 na Merkalijevoj skali. Ovi gradovi nalaze se u nepovoljnim dolinama južne, zapadne i severne Morave i najave za njih su teško uočljive“, objašnjava Dragičević.

(Tanjug/Blic.rs)

Share this post: