Abdul Malik Badredin al-Huti moli planetu da ne ćuti o trogodišnjoj, smrtonosnoj, saudijskoj agresiji na Jemen! (VIDEO)

Abdul Malik Badredin al-Huti je naglasio da će Pokret otpora nastaviti da se odupire agresiji Saudijske Arabije na njegovu zemlju.

Al-Huti je u nedelju u TV obraćanju izneo primedbu da agresija Rijada na Jemen ima za cilj da podeli naciju.

On je pozvao narod Jemena da zaštiti svoje jedinstvo protiv svih spoljašnjih pretnji i izazova. Al-Huti je dalje naglasio da je narod ujedinjen sa organizacijom Ansarulah.

Takođe je kritikovao ćutanje međunarodne zajednice povodom rata koji Saudijska Arabija vodi protiv Jemena i koji je sada ušao u treću godinu.

Saudijska Arabija je marta 2015. godine pokrenula svoju smrtonosnu kampanju protiv Jemena kako bi se borci Huti iz Ansarulah potisli iz Sane i kako bi se ponovo na vlast doveo Abd Rabuh Mansur Hadi, predsednik Jemena koji je podneo ostavku i poznat je kao pouzdan saveznik Rijada.

U saudijskoj agresiji, koja nema nikakav međunarodni mandat i suočava se sa sve više kritika, stradalo je više od 12.000 ljudi, većinom civila, prenosi iranska Pres TV.

Nemilosrdni vazdušni udari su, takođe, više od polovine svih zdravstvenih ustanova u Jemenu doveli u stanje potpunog ili delimičnog gašenja. Osim toga, ratom zahvaćena zemlja je dovedena i u stanje širenja zaraza i od oktobra prošle godine se suočava sa smrtonosnom kolerom, od koje je od parila umrlo oko 600 ljudi.

Skoro 3,3 miliona ljudi u Jemenu, uključujući 2.1 milion dece, trenutno boluje od akutne neuhranjenosti. Saudijska agresija je, takođe, uzela danak u razaranju infrastrukturnih objekata – uništene su mnoge bolnice, škole i fabrike.

Određene arapske zemlje, uključujući i Ujedinjene arapske emirate, Bahrein i Katar su partneri u ovoj vojnoj agresiji.

(Pravda)

Share this post: