ALARMANTNO: Asteroid Benu ide ka Zemlji! (VIDEO)

asteroid zemlja kosmos svemir

NASA planira da lansira sondu koja bi prikupila uzorke kamenja sa asteroida za koji se veruje da bi jednog dana mogao da pogodi Zemlju.

Asteroid nazvan Benu, može se videti sa Zemlje kada prolazi kroz našu orbitu svakih šest godina.

Benu ima prečnik 500 metara i 2135. godine će proći tačno između Zemlje i Meseca.

„Taj prolazak između Zemlje i Meseca 2135. godine, će ovaj asteroid potencijalno usmeriti na putanju ka samoj Zemlji, kasnije u tom veku“, izjavio je profesor planetarnih nauka na Univerzitetu Arizona, Dante Laureta.

Profesor Dante je dodao i to da će ovaj asterodi verovatno izazvati velike posledice.

Gospodin Laureta, glavni istraživač NASA-e zadužen za misiju sonde Oziris-Reks na asteroid Benu, koja treba da bude pokrenuta u septembru, rekao je da će sonda mapirati asteroid, pokupiti neke uzorke kamenja i potom se vratiti na Zemlju.

On je dodao i to da informacije o veličini asteroida, njegovoj masi i sastavu, mogu da budu ključni podaci za naredne generacije koje će se baviti ovim problemom.

Sonda Oziris-Reks će na asteroid Benu stići 2018. godine i godinu dana će ispitivati geodetski i hemijski sastav asteroida, njegovu mineralogiju i geološku istoriju.

Informacije prikupljene tokom posmatranja će pomoći naučnicima da shvate kurs ovog asteroida i kako na njega utiče sunčeva svetlost.

Očekivani povratak sonde na Zemlju je 2023. godine.

(B92/Independent)

Share this post: