Aleksandar Čepurin pod utiskom trijumfa izašao na ulicu da podeli radost sa Srbima (VIDEO)

Ilustracija

Velika diplomatska pobeda srpskog naroda, njene diplomatije, srpske crkve je odbijanje predloga Albanije za ulazak Kosova u Unesko i to je izuzetno važna stvar i za dalje pregovore Beograda i Prištine i zbog toga što je Srbija osetila da ima značajnu međunarodnu podršku, izjavio je danas ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

Čepurin je to rekao građanima koji su se, na poziv organizacije Srpski sabor „Zavetnici“, okupili ispre Ambasade Rusije u Beogradu, u znak zahvalnosti za ruski veto na rezoluciju o Srebrenici, kao i zbog podrške odbijanju Kosova u Unesko.

Čepurin, koji je primio predstavnike Zavetnika, naglasio je da će se Rusija uvek truditi da podržava Srbiju, „kao i pre 50, i pre 10 i pre 200 godina“.

„Stajaće uz Srbiju, ne samo zbog prijateljskih veza, nego i zbog toga što smatramo da Srbija ima apsolutno sve pravne razloge i vodi svoju borbu za Kosovo u skladu sa međunarodnim pravom i pravednošću“, rekao je ruski ambasador.

Čepurina su ispred ambasade pozdravili okupljeni, koji su nosili slike ruskog predsednika Vladimira Putina, transparente na ruskom „Hvala vam braćo“, „Napred Rusija“, kao i ruske i srpske zastave.

On je ponovio da problem Kosova jedino može da se reši na osnovu Rezolucije 1244 SBUN.

Naveo je da su i Srbija i Rusija, bez obzira na ogroman pritisak bez presedana, koji su osećale, uspele da spreče prijem Kosova u Unesko.

Ambasador je naveo da su protiv prijema Kosova bile sve zemlje BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika), a one, kako je istakao, čine gotovo 50 odsto svetskog stanovništva i gotovo 50 odsto svetskog BDP-a.

„To je velika snaga, sila i podrška i ja mislim da Srbija sada može da vodi pregovore sa prištinskim vlastima, uzimajući u obzir ovu snažnu podršku i to jeste šansa za Beograd“, rekao je Čepurin novinarima.

On je u zgradi ambasade Ruske Federacije primio predstavnike rukovodstva Srpskog sabora Zavetnici koji su mu uručili pismo zahvalnosti.

(Tanjug)

Share this post: