AMERIČKI VOJNI PILOTI NA F-22 RAPTOR, ŠOKIRALI PENTAGON: Ljudi, imamo ozbiljan problem sa Rusima! (VIDEO)

Američki vojni piloti – čak i oni kojim upravljaju modernim F-22 Raptor – počeli su da se žale da nisu u stanju da blagovremeno otkrivaju i prate ruske lovce Su-30 i Su-35 u Siriji.

Jedan od komandira eskadrile u avio-bazi Al-Dafra u Ujedinjenim Emiratima rekao je Aviation Week – koji mu iz razumljivih razloga nije otkrio identitet – da je za američke pilote uvek iznenađenje kada se pored njihovih aviona u vazdušnom prostoru Sirije pojave ruski lovci.

Objasnio je da se takva „iznenađenja“ događaju zato što F-22 ne raspolažu kompletima senzora za otkrivanje i identifikaciju tuđih aviona u noćnim uslovima.

[adsenseyu5]

Isti komandir se pritom požalio:

„Pokušavamo da sa ruskim pilotima uspostavimo vezu preko specijalnih kanala, ali oni ne odgovaraju“.

Piloti F-22 Raptor imaju još jedan problem: nemaju mogućnost da preko taktičkog sistema Link 16 drže vezu sa komandnim centrom, pa moraju da ga o onome što vide obaveštavaju preko toko-vokija.

Žale se – samo manje – što nemaju u kacige umontirani pokazivač cilja.

Možda je ipak najindikativnije što priznaju: da ono sa čime se suočavaju u vazdušnom prostoru Sirije iziskuje brže donošenje odluka nego što je trenutni standard u američkoj vojnoj avijaciji.

Pentagon i načelnika Komiteta štabova posebno brine – a to i nema ni brzo ni lako rešenje – što je rat u Iraku i Siriji pokazao da skupa stels-oplata najboljih aviona SAD na bliskoistočnom suncu gubi svojstva a da joj ne prija ni tamošnji pesak.

[adsenseyu1]

Sve je ovo, nema sumnje, samo deo istine o problemima sa kojima se Amerikanci suočavaju. A što ih iznenađuju i prepadaju Rusi sa svojim Su-30 i Su-35 – to nije nimalo slučajno.

Pogledajte šta ti avioni sve mogu u vazduhu (prvi video).

Pogledajte i kako jedan Su-30 samo što „nosem“ nije ušao u ruski transportni avion samo da bi proverio da li je ovaj izbacio ceo tovar ili je nešto sakrio.

[adsenseyu1]

(drugi video)

(Mediji)[adsenseyu2]

Share this post: